Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

Winkelketen Bed Bath & Beyond daalde juist hard. De Amerikaanse verkoper van huishoudelijke artikelen werd haast 40 procent lager gezet en leverde daarmee de koerswinst uit het begin van de week weer in. De koersval volgde op het nieuws dat investeerder en GameStop-voorzitter Ryan Cohen zijn belang in Bed Bath & Beyond heeft verkocht. Cohen verdiende naar verluidt zo'n 68 miljoen dollar met de verkoop.

De koers van Bed Bath & Beyond was eerder deze week nog flink omhooggeschoten. Dat kwam doordat particuliere beleggers die actief zijn op sociale media zich massaal op het aandeel stortten door berichten dat Cohen met opties zou speculeren op een koersstijging van het aandeel. De gamewinkelketen GameStop, waar Cohen voorzitter van is, was eerder zelf onderdeel van een soortgelijke hype onder hobbybeleggers.

Negatief

De stemming op de New Yorkse aandelenbeurzen was overwegend negatief. Zorgen over mogelijke nieuwe renteverhogingen staken de kop weer op nadat een aantal beleidsmakers van de Federal Reserve zich daarover had uitgesproken. Volgende week is de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, waar beleggers meer hopen te horen over de vooruitzichten van centrale banken als de Fed.

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,9 procent op 33.706,54 punten. De brede S&P 500 daalde 1,3 procent tot 422,846 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 2 procent in tot 12.705,21 punten. De S&P 500 en de Nasdaq koersen daarmee af op het eerste weekverlies in vier weken tijd.

Applied Materials

Applied Materials daalde 3,4 procent. De toeleverancier van de chipsector boekte afgelopen kwartaal minder winst door de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Foot Locker dikte 20 procent aan na goed ontvangen kwartaalcijfers en de benoeming van een nieuwe topvrouw.

Coinbase werd ruim 11 procent lager gezet. De cryptobeurs kampte met een flinke daling van bitcoin. De grootste digitale munt ter wereld zakte zo'n 9 procent in waarde na de recente sterke opleving.

De euro was 1,0041 dollar waard, tegen 1,0045 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 90,05 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 95,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zonder afspraak huizen bezoeken kan weer op Open Huizen Dag

UTRECHT (ANP) - Tijdens de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM zijn zaterdag bijna 11.000 te koop staande woningen te bezoeken. Voor het eerst sinds oktober 2019 kunnen huizenzoekers weer vrijblijvend en zonder afspraak bij de huizen langs. Door de coronapandemie was dat de laatste jaren niet mogelijk.

21 minuten geleden
Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.

5 uur geleden
Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.

5 uur geleden
Truss weigert oordeel over begroting eerder te publiceren

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng weigeren onafhankelijke prognoses over hun begrotingsplannen eerder te delen dan 23 november. De bewindslieden veroorzaakten met hun vorige week bekendgemaakte plannen tumult op de financiële markten. Dat kwam deels doordat bij de zogeheten minibegroting een onafhankelijk oordeel van de rekenkamer Office for Budget Responsibility (OBR) ontbrak.

8 uur geleden
Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De baas van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco waarschuwt dat nieuwe agressieve renteverhogingen de kans op een recessie vergroten. Hij is daarmee een van de schaarse kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) die niet openlijk toezegt de hoge inflatie met stevige rentestappen te willen indammen.

8 uur geleden
DNB gunt Rabobank uitstel voor doorlichten klantendossiers

UTRECHT (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) verleent de Rabobank uitstel tot eind 2024 om het klantenbestand in orde te krijgen. Daar vroeg Rabobank eerder om. De afdeling van de bank die onderzoek doet naar onder meer witwassen kampt namelijk met een tekort aan personeel en een hoge werkdruk vanwege sancties tegen Rusland.

10 uur geleden
Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

10 uur geleden