Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Olie-installaties moeten snel dicht, want opslag raakt vol'

'Olie-installaties moeten snel dicht, want opslag raakt vol'

AMSTERDAM (ANP) - Installaties op olievelden die de brandstof uit de grond pompen, moeten sneller worden stilgezet om het wereldwijde overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan. Anders raken alle opslagplaatsen in de wereld binnen drie tot vier weken vol, zegt energie-econoom Hans van Cleef van het economisch bureau van ABN AMRO tegen het ANP.

Vorige week werd de olieprijs voor het eerst in de geschiedenis negatief, na het wegvallen van de vraag vanwege de coronacrisis en hogere productie door onder meer Saudi-Arabië en Rusland.

"Geen opslag betekent een groot probleem en zelfs mogelijk een milieuramp", aldus Van Cleef. In dat scenario duikt de olieprijs waarschijnlijk weer onder nul. Daardoor wordt het verleidelijk voor olieproducenten in landen waar de handhaving van regels wat minder streng is, om de olie ergens in de natuur te dumpen.

Boorplatforms

Toch zal het waarschijnlijk niet zover komen, is de overtuiging van de econoom. Hij ziet nu al dat veel olie-installaties stilgezet worden. Dat gebeurt met name bij producenten van schalieolie, of olie van boorplatforms op zee die doorgaans een hogere olieprijs nodig hebben om winstgevend te blijven. Maar het gaat nu nog niet snel genoeg, vindt Van Cleef. Dat is ook zichtbaar op de oliemarkt, waar de Amerikaanse olieprijs dinsdag nabij 10 dollar schommelt na een harde daling op maandag.

Het sluiten van een olie-installatie is een pijnlijke keuze voor een producent, legt Van Cleef uit. Vaak kan die niet zo makkelijk weer worden opgestart. "Het werkt bij olie-productie net zoals een oude klok bij oma en opa. Als je hem met rust laat, tikt hij door en als je eraan rommelt, gaat hij kapot." De installatie kan vaak pas weer worden opgestart als de producent bereid is extra te investeren.

Voor veel commerciële partijen in de Verenigde Staten, die vaak eenmanszaken of kleine bedrijven zijn, is dat geen optie. Daarom blijven ze olie oppompen tot het laatste moment. Toch liggen hun kosten hoger dan bij het Russische Rosneft of het Saudische Saudi Aramco, waardoor zij als eerste moeten gaan bloeden, denkt de econoom.

Meer uit Financieel

Google schikt rechtszaak om discriminatie voor 50 miljoen dollar

OAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.

11 minuten geleden
Zwitserland en VS 'versnellen' onderhandelingen over tarieven

GENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.

38 minuten geleden
AEX sluit iets hoger na handelsdeal VS en VK

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.

1 uur geleden
Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

3 uur geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

3 uur geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

3 uur geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

4 uur geleden