Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Olie- en gasconcern Shell helpt AEX aan kleine winst

Olie- en gasconcern Shell helpt AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell ging maandag aan kop in de AEX-index, die mede daardoor een kleine winst liet zien. Beleggers bleven echter voorzichtig vanwege de zorgen over een mogelijke recessie. De beurshandel zal daarbij waarschijnlijk relatief rustig verlopen. Wall Street blijft de hele dag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Later in de week gaat de aandacht vooral uit naar de notulen van de laatste rentevergaderingen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve. De ECB gaat later deze maand beginnen met het verhogen van de rente. De Fed heeft de rente dit jaar al een aantal keren opgeschroefd om de inflatie te bestrijden.

De hoofdindex op Beursplein noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 657,64 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 901,15 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,4 procent. De Duitse export nam in mei onverwacht af ten opzichte van een maand eerder. De import van de grootste economie van de eurozone nam daarentegen sterk toe, waardoor Duitsland voor het eerst sinds 1991 een handelstekort had in een maand.

KPN

Naast Shell (plus 3,1 procent) stonden telecomconcern KPN en dataleverancier RELX in de kopgroep, met winsten van 1 procent. De chipbedrijven gingen verder omlaag. ASMI, Besi en ASML verloren tot 3 procent na de koersdalingen van tot ruim 9 procent op vrijdag, die volgden op teleurstellende vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology.

Ook ging de aandacht uit naar het boerenprotest in Nederland. De boeren hadden gedreigd actie te voeren bij de luchthavens Schiphol en Rotterdam uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Tot nu toe lijken de boerenprotesten zich vooral op de distributiecentra van supermarktketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni te richten. Ahold Delhaize, het moederbedrijf van AH, daalde een fractie.

Ryanair

In Dublin won Ryanair 1 procent. Het in Spanje gevestigde cabinepersoneel van de Ierse budgetvlieger is van plan deze maand nog twaalf dagen te staken. Daarmee willen de boze pursers, stewards en stewardessen betere arbeidsomstandigheden afdwingen. Ook zei Ryanair-topman Michael O'Leary in een interview met zakenkrant Financial Times dat de prijzen van vliegtickets de komende vijf jaar zullen moeten stijgen om voor luchtvaartmaatschappijen rendabel te blijven.

De euro was 1,0431 dollar waard, tegenover 1,0416 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 108,67 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 111,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

2 minuten geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

16 minuten geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

21 minuten geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

47 minuten geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

1 uur geleden
Terugroepactie Citroën stokt door leveringsproblemen airbags

AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.

1 uur geleden
Banken beloven incassopauze als klant schuldhulp aanvraagt

UTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.

2 uur geleden