Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oktoberfest voor de tweede keer in versoberde vorm

Oktoberfest voor de tweede keer in versoberde vorm

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Voor het tweede jaar op rij is het Oktoberfest in het Zuid-Duitse München op sobere wijze van start gegaan. Zo is er geen officiële happening op de 'Wiesn', de Theresiaweide, maar mensen zijn er op eigen gelegenheid naartoe getrokken voorzien van bier en snacks, gekleed in de traditionele dirndl en lederhose.

Dit jaar geldt er op het terrein geen alcoholverbod, zoals vorig jaar. Maar de kraampjes en kermisattracties die er anders zouden zijn, ontbreken opnieuw. Toch klonk op de Theresiaweide zaterdag om 12.00 uur de kreet 'O'zapft is' (Beiers dialect voor 'de tap is geopend'), waarna de bezoekers op elkaar proostten. In tientallen herbergen en cafés in München kunnen ze de komende twee weken hun Oktoberfest-viering voortzetten.

Het Oktoberfest is normaal gesproken het grootste bierfestival ter wereld. Pre-corona trok het 6 miljoen feestvierders van over de hele wereld. De burgemeester verricht dan de aftrap door het eerste biervat aan te slaan, met de woorden 'O'zapft is'.

Het stadsbestuur hoopt dat er in 2022 wel weer een groots Oktoberfest kan worden opgetuigd. Volgens burgemeester Dieter Reiter liggen de plannen klaar.

Meer uit Buitenland

Baguette behoort tot werelderfgoed volgens Unesco

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd. Er worden er in het land dagelijks naar schatting 10 miljoen van gegeten.

19 minuten geleden
Kosovaren kunnen straks gemakkelijker naar EU reizen

BRUSSEL (ANP) - Kosovaren kunnen binnenkort gemakkelijker naar de Europese Unie reizen. Kosovo is een van de weinige Europese landen waar een visum nodig is voor toegang tot de EU, maar die eis vervalt uiterlijk eind volgend jaar.

54 minuten geleden
Begin van proces tegen verdachten aanslagen 2016 in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het proces tegen verdachten van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen in Brussel in maart 2016 is van start gegaan. Het zou eigenlijk in oktober beginnen maar de maand ervoor maakte rechtbankvoorzitter Laurence Massart bezwaar tegen de afgescheiden glazen boxen waar de beklaagden in moesten. Die zijn nu vervangen door één grote glazen ruimte. De gecoördineerde zelfmoordaanslagen, twee op het vliegveld Zaventem en een in het metrostation Maalbeek, waren het werk van een terreurnetwerk dat in november het jaar ervoor bloedige aanslagen had gepleegd in Parijs. De terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

2 uur geleden
Rusland wil volgend jaar 1,5 keer meer uitgeven aan leger

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland, dat Oekraïne is binnengevallen, wil volgend jaar 1,5 keer meer investeren in zijn strijdkrachten dan dit jaar. Moskou richt zich in het bijzonder op zijn nucleaire arsenaal, melden Russische media.

2 uur geleden
Chinese oud-president Jiang Zemin (96) overleden

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese oud-president Jiang Zemin is overleden. Chinese staatsmedia melden dat hij woensdag op 96-jarige leeftijd is gestorven in Shanghai. Hij bezweek aan leukemie en orgaanfalen.

4 uur geleden
Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou

GUANGZHOU (ANP/AFP) - In de Zuid-Chinese stad Guangzhou zijn de protesten tegen coronamaatregelen in de nacht van dinsdag op woensdag geëscaleerd. Op sociale media gaan beelden rond van aanvaringen tussen de demonstranten en de politie, die daarbij bekogeld wordt. Ook is te zien dat mensen worden opgepakt.

4 uur geleden
Brussel: Russen voor speciaal hof en verdienen aan bevroren bezit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil de "agressie" van Rusland berechten met een nieuw, speciaal tribunaal. Daarnaast wil zij bevroren Russische tegoeden voorlopig investeren om daarmee geld te verdienen voor Oekraïne.

4 uur geleden