Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Officieel dodental door coronavirus stijgt richting 3000

Officieel dodental door coronavirus stijgt richting 3000

BILTHOVEN (ANP) - Het coronavirus heeft nu minimaal 2945 Nederlanders het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 122 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en. Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent.

De registratie ligt steevast een of meerdere dagen achter. Dat geldt des te meer voor het weekend, dat nu vanwege Pasen een dag langer duurde. In de afgelopen weken was het aantal sterfgevallen dat het RIVM bekendmaakte vaak opmerkelijk hoog op dinsdagen. Dat komt doordat op maandag vaak de administratie van de dagen ervoor op orde wordt gebracht. Op paasmaandag meldde het RIVM 'slechts' 86 nieuwe stergevallen.

Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken. Uit CBS-cijfers over de totale sterfte in Nederland bleek vrijdag nog dat in de week tussen 30 maart en 5 april 2000 Nederlanders meer zijn overleden dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat zijn bijna twee keer zoveel mensen als het officiƫle aantal 'coronadoden' dat het RIVM in dezelfde week registreerde.

Recordaantal

Mensen die waarschijnlijk zijn besmet met het virus, maar voor wie ziekenhuisopname geen zin meer heeft, worden niet getest, omdat dat medisch gezien geen meerwaarde heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen die slechts een kleine overlevingskans hebben en in overleg met de huisarts besluiten thuis te sterven.

Voor zover nu uit de cijfers is af te leiden, bezweken op 31 maart en 2 april de meeste Nederlanders aan het virus: 159. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vertoont een dalende lijn. Tot nog toe liggen de pieken op 25 maart en 31 maart. Op beide dagen kwamen 498 mensen met Covid-19 binnen in de ziekenhuizen.

De meerderheid van de overledenen leed aan een onderliggende aandoening. Het vaakst was sprake van hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longaandoeningen. Covid-19 is vooral dodelijk voor ouderen: bijna 88 procent van de overledenen was boven de 70 jaar.

Meer uit Gezond

Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

13 uur geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

15 uur geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

1 dag geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

1 dag geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

2 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

3 dagen geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiƫnten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

3 dagen geleden