
OESO ziet inflatie in meeste landen rapper dalen dan verwacht
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorziet dat de wereldwijde inflatie in de meeste economieën sneller afneemt dan eerder werd verwacht. Wel dringt de economische denktank uit Parijs er bij centrale bankiers op aan om de strijd tegen inflatie niet te laten verslappen. Volgens de OESO is het nog te vroeg om te zeggen of de scherpe renteverhogingen van afgelopen jaar de opwaartse prijsdruk voldoende hebben ingedamd.
De denktank wijst erop dat de deflatie, ofwel negatieve inflatie, in China zich verdiept en dat de inflatie in de Verenigde Staten een neerwaartse trend vertoont. In Brazilië neemt de inflatie echter minder hard af dan aan het begin van het jaar werd voorspeld, terwijl in Japan loonstijgingen aanhouden. Dat kan resulteren in nieuwe prijsstijgingen.
Vorige week werd bekend dat het dagelijks leven in China in januari 0,8 procent goedkoper is geworden dan een jaar geleden. De consumentenprijzen lieten daarmee de sterkste daling zien sinds 2009. Het inflatiecijfer van onder de 0 procent wijst erop dat de op een na grootste economie ter wereld moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.
April
Door een reeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) is de inflatie nu veel minder hoog dan tijdens de piek in 2022. Mogelijk gaat de rente dit jaar weer naar beneden, maar de centrale bank is voorzichtig met aangeven wanneer dit precies kan. De beleidsbepalers willen eerst meer bewijs zien dat de inflatie naar het doel van 2 procent gaat.
Fabio Panetta, directielid van de ECB, zei zaterdag juist dat er binnenkort begonnen moet worden met het verlagen van de rente. "De macro-economische omstandigheden wijzen erop dat de desinflatie zich in een vergevorderd stadium bevindt. De vooruitgang richting de doelstelling van 2 procent blijft snel gaan", zei hij tijdens een evenement in het Italiaanse Genua. "De tijd voor het omkeren van de monetaire beleidskoers nadert snel", vervolgde Panetta.
Veel economen en beleggers denken dat de rente vanaf april teruggeschroefd gaat worden. Dit hangt echter wel af van hoe de inflatie zich verder ontwikkelt. Die is de afgelopen maanden hard gedaald, maar naar verwachting wordt pas volgend jaar de ECB-doelstelling van 2 procent gehaald.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
8 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.
8 uur geledenZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
12 uur geleden