
OESO: zet gerichte migratie en opleidingen in tegen arbeidstekort
PARIJS (ANP) - De Nederlandse overheid zou bij zijn migratiebeleid meer rekening moeten houden met de tekorten op de arbeidsmarkt. Dat vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die daarin een oplossing zit voor de personeelskrapte. Die ontstaat mede door de vergrijzing en zal in de toekomst dus nog erger worden. Ook op andere vlakken zou Nederland meer kunnen doen.
Nu is het nog zo dat als bedrijven mensen van buiten de Europese Unie aan willen trekken, ze eerst moeten aantonen dat ze binnen de Europese Economische Ruimte en Zwitserland hebben gezocht maar daar niemand konden vinden. Die vereiste zou moeten komen te vervallen voor sectoren waar een grote krapte is, zoals technische beroepen die verband houden met de energietransitie. Ook is er geen migratieprogramma dat zich richt op middelbaar opgeleide mensen terwijl er daar wel veel van nodig zijn.
Om de energiedoelen van de overheid voor 2030 te halen moeten namelijk nog 28.000 technische banen worden vervuld. Dat zijn er meer dan het totaal aantal werknemers in de energiesector op dit moment, aldus de denktank.
Opleiding
Ook bij opleiding en training moet er meer aandacht worden besteed aan sectoren met tekorten. Er wordt sowieso jaarlijks zeker 1,5 miljard euro te weinig uitgegeven aan training. Met het STAP-budget van de overheid maakt de OESO ook korte metten. Het budget daarvoor was te klein, er werd geen voorrang gegeven aan cursussen waar direct behoefte aan was op de arbeidsmarkt en er werd te weinig ingezet op gezamenlijke financiering met werkgevers.
Verder trekt het beroepsonderwijs te weinig studenten aan ondanks dat ze daar beroepen en vaardigheden kunnen leren waar zeer veel vraag naar is. Als een van de oorzaken ziet de OESO het feit dat er te veel verschillende sporen op het vmbo zijn. De denktank raadt onder meer aan om scholen de mogelijkheid te geven om studenten de kans te geven onderdelen van meer theoretisch en beroepsonderwijs te volgen.
Tenslotte moeten Nederlanders ook meer uren gaan werken. Maar dat hangt samen met te weinig beschikbaarheid van kinderopvang die bovendien duur is. De OESO erkent dat de omvorming van de regels rond kinderopvang ingewikkeld is. Juist als die toegankelijker wordt gemaakt zijn er in die sector veel meer banen nodig en neemt de krapte op de arbeidsmarkt op korte termijn alleen maar toe. Ook hangt de toeslag die je krijgt voor kinderopvang nu samen met het aantal uren dat je werkt. Als die koppeling wordt losgelaten, zet dat niet aan om meer te gaan werken, denkt de OESO.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
16 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
16 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
17 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
18 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
18 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
19 uur geleden