Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OESO verhoogt groeiprognose wereldeconomie, herstel wel kwetsbaar

OESO verhoogt groeiprognose wereldeconomie, herstel wel kwetsbaar

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De wereldeconomie zal dit jaar wat sterker groeien dan eerder gedacht, mede geholpen door het loslaten van de coronabeperkingen in China en een licht dalende inflatie. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De economische denktank in Parijs waarschuwt wel dat het herstel kwetsbaar blijft en dat er nog risico's zijn voor de wereldeconomie, waaronder de recente onrust in de bankensector.

Volgens de OESO zal de wereldeconomie dit jaar met 2,6 procent groeien. In november werd nog op 2,2 procent gerekend. Dat is dan nog steeds fors minder dan de groei van 3,2 procent in 2022. Voor volgend jaar gaat het dan om een plus van 2,9 procent. Eerder werd voor 2024 door de OESO gerekend op een groei van 2,7 procent.

De organisatie zegt dat er nog veel onzekerheid is voor de wereldeconomie door de oorlog in Oekraïne, de stijgende rentes en mogelijke verdere verstoringen van de energiemarkten. Daar komt nu dus de onrust in de bankensector bovenop. Volgens de OESO is er echter geen risico voor een "systeemcrisis" in de bankensector. De denktank stelt dat de meeste banken sterke buffers hebben en dat centrale banken en toezichthouders effectief hebben opgetreden bij het beperkingen van de schade door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

14 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

16 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

17 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

18 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

19 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

20 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

21 uur geleden