Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OESO-plannen voor woningmarkt 'erg kort door de bocht'

OESO-plannen voor woningmarkt 'erg kort door de bocht'

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers kunnen juist bijdragen aan het oplossen van de woningnood en de stijgende huren en huizenprijzen. Dat was een van de boodschappen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een uitgebreid rapport over de Nederlandse woningmarkt. Maar daarmee gaat de denktank wel wat kort door de bocht, stellen enkele experts.

"Beleggers bouwen in Nederland maar een heel klein deel van de woningen", stipt Peter Boelhouwers een eerste kritiekpunt aan. De hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft geeft bovendien aan dat het in steden niet mogelijk is om op korte termijn een nieuw evenwicht te bereiken. "Dat plan om beleggen in vastgoed te verbieden, is ontstaan omdat de huurprijzen voor veel groepen de pan uitrijzen. Maar er staan niet ineens heel veel nieuwe middenhuurwoningen."

Ook Matthijs Korevaar, universitair docent financiering en woningmarkt, vindt dat het OESO-advies te veel uitgaat van de theorie. "Ze benaderen de woningmarkt heel erg als een vrije markt, maar uiteindelijk staan die woningen ook ergens en als gemeente wil je invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van je wijken." Daarnaast is het helemaal niet zo makkelijk om nieuwe woningen te bouwen, stipt hij aan. "Een vergunning krijgen duurt lang en er is de stikstofproblematiek. Dat benoemt de OESO wel, maar ze zeggen alleen dat dit opgelost moet worden. Als het zo makkelijk was, hadden we dat al wel gedaan."

Grote sociale huursector

Beide mannen geven wel aan dat OESO gelijk heeft als de organisatie wijst op de voordelen die in Nederland bij eigenwoningbezit horen zoals hypotheekrenteaftrek en de lage belasting op een afbetaalde woning. "Dat daar iets aan moet gebeuren roepen wel meer partijen, bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank", aldus Korevaar.

Ook is de sociale huursector vrij groot in Nederland, benadrukt Korevaar. "Huurders daar hebben ook meer bescherming dan in de vrije sector en er is weinig reden om te verhuizen als je scheef huurt." Dat verschil moet worden aangepakt, maar dat kan ook door meer regels in de vrije huursector, vindt Boelhouwers. "Je kan investeerders daar deels voor compenseren, bijvoorbeeld met lagere grondprijzen. Zo stimuleer je toch dat er meer woningen worden gebouwd."

De markt nog veel meer vrijgeven, zoals de OESO bepleit, ziet Boelhouwers niet zitten. "De komende jaren bereik je geen evenwicht op de woningmarkt, dus zul je wel moeten reguleren." Ook verwijst hij naar de documentaire Push. "Daar zie je steden waar de woningmarkt een volledig vrije markt is en waar de huurprijzen omhoog schieten. Dat moet je ook niet willen."

Meer uit Financieel

Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

12 minuten geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

19 minuten geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

20 minuten geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israƫl gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

45 minuten geleden
Chinees techconcern Huawei 'blijft in Nederland investeren'

DEN HAAG (ANP) - Het Chinese techconcern Huawei "blijft in Nederland investeren" en hoopt er "in de nabije toekomst" weer een groter marktaandeel in mobiele telefoons te krijgen. Dat zegt operationeel directeur Gert-Jan van Eck van de Nederlandse tak van Huawei tegen het ANP. "We hebben een aantal jaren last ondervonden van de omstandigheden in de wereld, maar inmiddels heeft het bedrijf zijn groei weer gevonden. We zijn weer terug op niveau."

2 uur geleden
Voormalig Shell-baas geeft KKR advies over groene investeringen

NEW YORK (ANP) - Ben van Beurden, voormalig topman van Shell, wordt adviseur op het gebied van groene investeringen bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Het is zijn eerste functie in het bedrijfsleven sinds zijn aftreden bij het olie- en gasconcern eind 2022.

2 uur geleden
Zorgverzekeraar United Health stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - United Health behoorde dinsdag tot de grote winnaars op de beurzen in New York. De grote zorgverzekeraar, die in februari werd getroffen door een cyberaanval, presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. De totale kosten van die aanval zullen naar verwachting dit jaar zo'n 1,6 miljard dollar bedragen, maar het bedrijf handhaafde zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Het aandeel steeg 6,4 procent.

3 uur geleden