Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OESO-contactpunt kijkt naar klacht over dochter Just Eat Takeaway

OESO-contactpunt kijkt naar klacht over dochter Just Eat Takeaway

DEN HAAG (ANP) - Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) neemt een klacht in behandeling over de schending van werknemersrechten bij 10bis, een Israëlische dochter van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Volgens vakbond FNV, die de klacht indiende, zou 10bis ten onrechte weigeren om een lokale vakbond te erkennen.

Het NCP in Den Haag is een instelling die kijkt of bedrijven zich houden aan de richtlijnen van de OESO, de organisatie van hoofdzakelijk westerse industrielanden. In die voorschriften staat hoe overheden in deze landen denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De medewerkers van 10bis willen volgens FNV-bestuurslid Petra Bolster graag afspraken over loon, een ongevallenverzekering, weekendtoeslagen en arbeidstijden. Ze noemt het daarom "ongehoord" dat 10bis niet eens in gesprek zou willen met de oudste en grootste vakbond van Israël. Die zou binnen 10bis circa 1400 werknemers vertegenwoordigen.

Met betrokkenen in gesprek

Just Eat Takeaway, in Nederland vooral bekend van Thuisbezorgd.nl, deed de kwestie volgens Bolster tot nu toe af als een lokale aangelegenheid die al in Israël onder de rechter is. Maar dat zou nu niet meer mogelijk zijn. Het NCP zou nu verder onderzoek gaan doen naar de klacht en daarvoor met betrokkenen in gesprek gaan. Ook zou al zijn voorgesteld om een bemiddelingsproces op te starten.

Just Eat Takeaway laat in een reactie weten dat medewerkers zich wel degelijk bij een vakbond kunnen aansluiten, maar dan moet die wel op een correcte wijze zijn opgezet. Over dat laatste draait het juridisch geschil in Israël volgens het bedrijf. Dat zou volgens de Israëlische wetten worden beoordeeld. "Dit neemt niets af van de manier waarop we de waarde van rechtmatige vertegenwoordiging van werknemers wereldwijd erkennen en juist goed werkgeverschap hoog in het vaandel hebben staan", aldus een woordvoerster.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

4 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

7 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

9 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

9 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

10 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

11 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

12 uur geleden