Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne ziet voorname rol Turkije voor veiligheidsgaranties

Oekraïne ziet voorname rol Turkije voor veiligheidsgaranties

ISTANBUL (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in de onderhandelingen in Istanbul naar voren gebracht dat het gastland Turkije een voorname rol kan spelen in een internationale overeenkomst waarbij Oekraïne veiligheidsgaranties krijgt. Een delegatielid zei dat dan ook Polen, Canada en Israël een rol kunnen spelen bij de totstandkoming van een dergelijk akkoord, evenals de VN-Veiligheidsraad. Turkije ligt net als Rusland en Oekraïne aan de Zwarte Zee en onderhoudt goede betrekkingen met Kiev en Moskou.

Zodra de internationale veiligheidsgarantie vorm heeft gekregen, kan Oekraïne akkoord gaan met een neutrale status en dan geen lid worden van een defensiebondgenootschap, dus ook niet van de NAVO. Het land zal ook niet toestaan dat andere mogendheden militaire bases in Oekraïne hebben. Kiev heeft lang gestreefd naar NAVO-lidmaatschap. Het werd een van de belangrijkste geschilpunten tussen de pro-westerse regering in Kiev en het Kremlin. De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski heeft gezegd dat hij de Oekraïense voorstellen zal overbrengen aan president Vladimir Poetin.

Sinds dinsdagmorgen zijn Oekraïense en Russische delegaties in Istanbul om onder de hoede van Turkse diplomaten te spreken over een eventuele beëindiging van de oorlog die 24 februari met de Russische aanval is begonnen. In Russische ogen is de oorlog uitgelokt door Oekraïne. Dat heeft jarenlang NAVO-lid willen worden, westerse wapens ingeslagen en directe onderhandelingen met de pro-Russische rebellen in het oosten geweigerd. De oostelijke regio Donbas is voor een deel sinds 2014 in handen van opstandelingen die door Rusland worden gesteund. Hun twee 'volksrepublieken' werden kort voor de aanval in februari als onafhankelijk erkend door Rusland.

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

1 uur geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

1 uur geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

3 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

3 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

4 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

4 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

5 uur geleden