Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne ziet goede kans voor oplossing conflict met Russen

Oekraïne ziet goede kans voor oplossing conflict met Russen

KIEV (ANP/AFP) - De Oekraïense regering schat de kansen op een diplomatieke oplossing voor de geschillen met Rusland hoger in dan die op een eventuele Russische aanval. "Een eerlijke evaluatie van de toestand geeft aan dat de kans op een diplomatieke oplossing en op de-escalatie veel groter is dan de dreiging van een verdere escalatie", aldus een adviseur van president Volodimir Zelenski, Michailo Podoljak.

In regeringskringen in Kiev klinken oproepen tot kalmte, terwijl vooral de Amerikaanse en Britse regeringen en inlichtingendiensten vrijwel dagelijks gewag maken van een ophanden zijnde Russische invasie van Oekraïne. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Joe Biden zei bijvoorbeeld pas nog dat "de oorlog op het punt staat uit te breken".

Zelenski heeft herhaaldelijk gemaand niet in paniek te raken. Hij vreest dat de zwakke economie van zijn land helemaal bezwijkt door de oorlogstaal. "In het buitenland denken mensen dat het hier oorlog is maar dat is niet zo", beklemtoonde Zelenski vrijdag nog.

Sommige Oekraïners vrezen dat het land slechts een pion zou zijn in het machtsspel tussen Rusland en de VS en dat de belangen van Oekraïne een ondergeschikte of helemaal geen rol spelen in Washington en Londen. Zelenski lijkt ook niet erg dankbaar voor alle steunbetuigingen en wapenleveranties uit de VS. "Ik kan niet zijn zoals die politici die de Verenigde Staten dankbaar zijn enkel omdat het de Verenigde Staten zijn", zei de president.

Meer uit Buitenland

Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

2 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

2 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

2 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

4 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

11 uur geleden
Netanyahu: einde van intense fase van oorlog tegen Hamas nabij

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de zware gevechten van het Israëlische leger tegen Hamas in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bijna voorbij zijn. Dat betekent niet dat de oorlog in Gaza bijna afgelopen is, aldus de premier.

11 uur geleden