Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne ziet Franse supermarktketen als sponsor Russische inval

Oekraïne ziet Franse supermarktketen als sponsor Russische inval

KIEV (ANP) - Het Oekraïense agentschap voor corruptiebestrijding heeft de Franse supermarktketen Auchan op de lijst gezet van "internationale sponsoren" van de Russische inval in het land. Die maatregel volgt op berichten van de Franse krant Le Monde, onderzoekswebsite The Insider en de organisatie Bellingcat. Zij stelden eerder deze maand dat de Russische dochteronderneming van Auchan goederen leverde aan Russische strijdkrachten in Oekraïne.

Auchan heeft de hulp aan het Russische leger stellig ontkend. Wel is de Franse multinational actief gebleven in Rusland, dat voor het bedrijf een grote afzetmarkt vormt. Een grote groep andere westerse bedrijven vertrok uit afschuw over de oorlog uit het land of kondigde aan te willen vertrekken.

Volgens onderzoeksjournalisten van Le Monde, Bellingcat en The Insider verzamelden werknemers van Auchan in Rusland voor enkele tienduizenden euro's aan wollen sokken, gasflessen, spijkers en bijlen voor soldaten. Dit zou onder de noemer van humanitaire hulp zijn gebeurd.

Andere bedrijven

Door Auchan op te nemen in de lijst van bedrijven die bijdragen aan de Russische oorlogsinspanningen, hoopt de Oekraïense regering het imago van de winkelketen te schaden. Dat moet het bedrijf ertoe aanzetten te vertrekken uit Rusland, waarmee de schatkist van het Kremlin belastingbaten misloopt.

Naast Auchan staan onder andere het Amerikaanse levens- en verzorgingsmiddelenconcern Procter & Gamble, bekend van Ariel-wasmiddel en Gilette-scheermessen, en de Griekse rederij Delta Tankers op de lijst.

Nederlandse bedrijven in Rusland

Ook een aantal Nederlandse bedrijven is nog actief in Rusland maar staat niet op de lijst van de anticorruptiedienst. Het gaat bijvoorbeeld om Douwe Egberts-eigenaar JDE Peet's en bierbrouwer Heineken.

Dat laatste bedrijf wil zijn Russische divisie verkopen en zegt niet meer te investeren in het land. Maar volgens nieuwsplatform Follow the Money lanceerde Heineken Rusland vorig jaar tientallen nieuwe producten. Heineken stelde in een reactie dat het bedrijf in Rusland volledig is afgeschermd, waarbij de lokale tak alle Russische operationele uitgaven financiert.

Meer uit Financieel

China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

26 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

19 uur geleden