Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland achter cyberaanval zit

Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland achter cyberaanval zit

SEATTLE/KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne zegt dat er bewijs is dat Rusland achter de cyberaanval zit die meerdere organisaties in het land sinds vrijdag heeft getroffen. "Al het bewijs duidt erop dat Rusland verantwoordelijk is", aldus de Oekraïense regering.

De cyberaanval is een vorm van hybride oorlogsvoering die Rusland al sinds 2014 gebruikt tegen Oekraïne, aldus de regering. De bedoeling erachter is volgens Oekraïne om Oekraïners te intimideren en de "samenleving te destabiliseren". Onder meer de Europese Unie en de NAVO hebben Oekraïne al toegezegd te helpen met het bestrijden van cyberaanvallen.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn hoog opgelopen. Overleggen tussen de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne hebben afgelopen dagen de spanning niet kunnen verminderen.

Destructieve malware

Technologiebedrijf Microsoft zei in een verklaring dat "destructieve malware" is aangetroffen op verschillende computersystemen die gebruikt worden door Oekraïense organisaties, waaronder overheidsorganisaties. Het bedrijf kan de software niet koppelen aan andere malware of partijen die het in de gaten houdt, maar het onderzoek loopt nog.

De eerste activiteit rond deze specifieke malware werd vrijdag gesignaleerd, zegt Microsoft, en het gaat om tientallen IT-systemen. "We weten niet hoeveel organisaties er nog meer slachtoffer zijn van de aanval in Oekraïne of op andere locaties", schrijft het bedrijf.

Verhoogd risico

De malware ziet eruit als ransomware, waarbij hackers doorgaans computersystemen afsluiten van de gebruiker en pas weer vrij willen geven na het betalen van losgeld. In dit geval wordt er niet om losgeld gevraagd maar zijn de systemen wel ontoegankelijk. Dit is bedoeld om destructief te zijn, aldus Microsoft.

Microsoft zegt de "intentie achter de destructieve acties" niet te kunnen identificeren, maar gelooft wel dat ze een "verhoogd risico" betekenen voor alle overheidsagentschappen, non-profitorganisaties en bedrijven die computersystemen in Oekraïne hebben.

Meer uit Buitenland

Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

1 uur geleden
Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

3 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

4 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

6 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

6 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

6 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

6 uur geleden