Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne wil Russische militairen paaien met 'nieuw leven'

Oekraïne wil Russische militairen paaien met 'nieuw leven'

PRAAG (ANP/RTR) - Oekraïne heeft voorgesteld een speciaal programma op te zetten voor Russische militairen die zich overgeven. Soldaten die de wapens neerleggen moeten volgens minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba worden beloond met een "nieuw leven".

De minister zegt ervan overtuigd te zijn dat een dergelijke regeling meerwaarde zou hebben voor zijn land. "Als ook maar één Russische militair de wapens neerlegt en besluit te vertrekken, betekent dat dat er Oekraïense levens gespaard blijven en dat we een stap richting vrede hebben gezet", aldus Koeleba tegen persbureau Reuters. Hij trad niet in detail over waar Russische spijtoptanten dan ondergebracht moeten worden.

President Volodimir Zelenski had Russische troepen deze week al opgeroepen te vluchten voor hun leven. Dat gebeurde na de start van een nieuw Oekraïens offensief in het zuiden van zijn land. Het Britse ministerie van Defensie, dat dagelijks met updates komt over het conflict, meldde woensdag dat de Russen op sommige plaatsen zijn teruggedreven. Het departement verwacht dat Rusland daar reserves in de strijd gaat gooien.

Toeristen weren

Oekraïne hoopt ondertussen dat de EU besluit om Russische toeristen te weren. Sommige Europese landen sturen aan op zo'n inreisverbod, maar er is veel discussie over hoe ingrijpend zo'n maatregel precies zou moeten zijn. Rusland heeft al gedreigd met tegenmaatregelen als de EU het Russische reizigers moeilijker maakt.

Minister Koeleba zei in aanloop naar een bijeenkomst met EU-ministers dat een volledige toeristenstop een gepaste reactie zou zijn "op de genocide aanvalsoorlog die Rusland voert in het hart van Europa". De invasie wordt volgens hem gesteund door een "overweldigende meerderheid van de Russische burgers".

Meer uit Buitenland

Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

14 minuten geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

47 minuten geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

1 uur geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

2 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

2 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

3 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

3 uur geleden