Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne wil laatste militairen uit staalfabriek Marioepol halen

Oekraïne wil laatste militairen uit staalfabriek Marioepol halen

KIEV (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt dat het er hard aan werkt om alle militairen te evacueren uit de staalfabriek Azovstal in de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol. Daarmee valt het laatste Oekraïense bolwerk in de belegerde stad aan de Russische troepen.

"Het garnizoen van Marioepol heeft zijn gevechtsmissie vervuld", liet de generale staf van het Oekraïense leger weten in een verklaring. "Het opperste militaire commando heeft de commandanten van de troepen die gestationeerd zijn in de Azovstal-fabriek het bevel gegeven de levens van de militairen te redden. De verdedigers van Marioepol zijn de helden van onze tijd", meldde het leger.

Onderminister van Defensie Hanna Maliar maakte bekend dat 53 ernstig gewonde militairen uit de fabriek zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de door de Russen gecontroleerde stad Novoazovsk voor behandeling. Daarnaast zijn 211 militairen via een humanitaire corridor naar Olenivka gebracht, een stad in het gebied dat onder controle staat van de door Rusland gesteunde separatisten. Volgens de onderminister worden alle geëvacueerde militairen deel van een uitruil van gevangenen.

Drie maanden

In Azovstal hielden Oekraïense militairen de Russische troepen bijna drie maanden tegen. De Russen besloten de fabriek niet te bestormen, maar hadden de fabriek wel omsingeld en bestookten het uitgestrekte terrein waar nog honderden soldaten zich hadden verschanst in bunkers en ondergrondse gangen. Volgens eerdere berichten zouden er nog zeshonderd militairen in de staalfabriek aanwezig zijn. Het Oekraïense leger liet weten dat er wordt gewerkt om ook degenen die er nog zitten geëvacueerd te krijgen.

Volgens het leger hebben de strijders er door stand te houden voor gezorgd dat Russische troepen niet konden oprukken naar de zuidelijke stad Zaporizja. "De militairen die Marioepol hebben verdedigd hebben Oekraïne kostbare tijd bezorgd om reserves op te bouwen, te hergroeperen en om hulp van de partners te krijgen", aldus de onderminister.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak in zijn videoboodschap van een moeilijke dag en zei dat hij hoopt dat de levens van de belegerde militairen gered kunnen worden. "Er zijn ernstige gewonden onder hen. Ze worden verzorgd. Oekraïne heeft de Oekraïense helden levend nodig. Het werk gaat door om onze jongens thuis te brengen en dit werk moet delicaat worden aangepakt en kost tijd."

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

14 minuten geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

1 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

2 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

3 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

5 uur geleden