Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne wil haven Odessa niet ontmijnen voor graanexport

Oekraïne wil haven Odessa niet ontmijnen voor graanexport

KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne is niet van plan de wateren rond de haven van Odessa te ontdoen van mijnen om de export van graan weer mogelijk te maken. De Oekraïners vrezen dat Rusland daarvan gebruikmaakt om de belangrijke havenstad aan te vallen. "Op het moment dat we de toegang tot de haven van Odessa vrijmaken, zal de Russische vloot er zijn", aldus woordvoerder Sergi Brattsjoek van het regionale bestuur in een videoboodschap op sociale media.

Turkije en Rusland kwamen woensdag in Ankara bijeen om de instelling van een veiligheidscorridor te bespreken voor het verschepen van Oekraïens graan dat door een Russische blokkade vastzit in de havens. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei in de Turkse hoofdstad dat Moskou klaar is om de veilige doorgang van Oekraïens graan te vergemakkelijken.

Brattsjoek zei vóór de Russische aankondiging dat alle export vanuit Odessa moet worden begeleid "door NAVO-landen". Turkije, dat lid is van de NAVO, heeft aangeboden om konvooien vanuit Oekraïense havens te begeleiden.

Oekraïne was voor de oorlog een van de belangrijkste exporteurs van tarwe ter wereld en leverde de helft van de wereldhandel in zonnebloempitten en -olie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski waarschuwde deze week dat de hoeveelheid graan die door de oorlog wordt geblokkeerd binnen enkele maanden kan verdrievoudigen.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

6 minuten geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

1 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

3 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

4 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

5 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

5 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

6 uur geleden