Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne wil er alles aan doen om Poetin te berechten voor MH17

Oekraïne wil er alles aan doen om Poetin te berechten voor MH17

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne zal alle internationale legale middelen gebruiken die het tot zijn beschikking heeft om de Russische president Vladimir Poetin voor een rechter te brengen voor het neerschieten van de MH17-vlucht in 2014. De onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) brachten woensdag naar buiten dat Poetin een grote rol had in het leveren van het wapentuig dat de vlucht neerhaalde en daarom actief betrokken is bij de ramp.

De Oekraïense hoofdaanklager Andrej Kostin erkent dat het lastig wordt om Poetin aan te klagen. "De moeilijkheid om bewijs te verzamelen en zijn immuniteit staan het niet toe om de Russische president voor nationale rechtbanken te vervolgen. Maar we zullen proberen alle bestaande internationale juridische mechanismen te gebruiken om hem voor het gerecht te brengen."

Het JIT concludeerde ook al dat Poetin niet vervolgd kan worden vanwege zijn immuniteit. Wel heeft het sterke aanwijzingen dat hij heeft beslist over het wapenleveringsverzoek van de Oost-Oekraïense separatisten, die MH17 uiteindelijk uit de lucht hebben geschoten. Het onderzoeksteam heeft ook onderschepte telefoongesprekken in het bezit, waarop Poetin te horen is en die wijzen op zijn bemoeienis.

Meer uit Buitenland

Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

20 minuten geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

3 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

6 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

9 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

11 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

12 uur geleden
Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

13 uur geleden