Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne wil Duitsland helpen met elektriciteitsvoorziening

Oekraïne wil Duitsland helpen met elektriciteitsvoorziening

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïne is van plan om Duitsland te helpen minder afhankelijk te worden van geïmporteerd Russisch gas, door het eigen overschot aan energie te leveren aan de grootste economie van de eurozone. "Op dit moment exporteert Oekraïne al elektriciteit naar Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Maar we zijn er klaar voor om onze export uit te breiden naar Duitsland", zei de Oekraïense premier Denis Sjmihal.

"Dankzij onze kerncentrales hebben we voldoende elektriciteit in Oekraïne", zei Sjmihal. De premier zei ook dat hij tijdens zijn bezoek aan de Duitse hoofdstad dit weekend de elektriciteitskwestie zou bespreken. Daar ontmoet hij zondag de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. In Oekraïne is door de oorlog het energieverbruik fors teruggevallen. Hierdoor kan het land wel meer elektriciteit exporteren.

Oekraïne ontkoppelde zich in februari na de invasie van het elektriciteitsnetwerk dat het met Rusland deelde. Buurland Moldavië deed dat toen ook. Half maart werd het elektriciteitsnet van Oekraïne gesynchroniseerd met het Europese netwerk. Sinds die tijd voert het land tussen de 400 en 700 megawatt aan elektriciteit uit per dag naar de Europese Unie en Moldavië. Een megawatt vermogen kan ongeveer duizend huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

Sjmihal wil de uitvoer van elektriciteit nu ophogen. "Dat zou voor beide kanten heel erg goed zijn. De EU zou meer energie krijgen en wij krijgen de vreemde valuta die we zo hard nodig hebben", aldus de Oekraïense premier.

De kerncentrales van Oekraïne produceren een totale capaciteit van meer dan 14 gigawatt aan elektriciteit. Wel is sinds maart de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja bezet door de Russen. De centrale in Enerhodar, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. De internationale gemeenschap maakt zich zorgen om de aanvallen op de kerncentrale.

Meer uit Financieel

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

34 minuten geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

1 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

1 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

2 uur geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

2 uur geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

3 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

3 uur geleden