Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne vraagt Saakasjvili voor onderhandelingen met IMF

Oekraïne vraagt Saakasjvili voor onderhandelingen met IMF

KIEV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft politicus Michail Saakasjvili gevraagd namens Oekraïne onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voeren voor meer steun. De oud-president van Georgië is ook gevraagd om vicepremier van Oekraïne te worden.

"Wij krijgen veel te weinig geld van het IMF", aldus Saakasjvili in Oekraïense media. "De economie van Oekraïne gaat vanwege het coronavirus door een zware tijd en er zijn rigoureuze maatregelen nodig die nog niet eerder zijn genomen." Het IMF, waar vrijwel alle landen lid van zijn, kan leningen verstrekken aan landen die in de problemen zitten.

In het parlement heerst volgens Oekraïense media de nodige twijfel over de politieke terugkeer van Saakasjvili. Het is dus nog niet zeker dat hij wordt aangesteld als vicepremier.

Komende donderdag

Saakasjvili zei dat het parlement mogelijk pas komende donderdag stemt over zijn benoeming. Hij zegt Oekraïne door een "economische storm" te willen loodsen. "We moeten onconventionele beslissingen nemen om de Oekraïense economie te redden."

De regering van zijn voormalige thuisland Georgië ziet de politieke comeback van Saakasjvili met lede ogen aan. Premier Giorgi Gakharia spreekt over een "compleet onacceptabele" situatie en dreigt de ambassadeur van zijn land terug te roepen uit Oekraïne.

Machtsmisbruik

Saakasjvili wordt in Georgië gezocht op verdenking van machtsmisbruik. Hij noemt die beschuldigingen zelf politiek gemotiveerd. Saakasjvili was zo'n vijf jaar geleden na zijn vertrek uit zijn thuisland ook al gouverneur in Oekraïne, waar hij het staatsburgerschap had gekregen.

De politicus kreeg vervolgens ruzie met toenmalig president Petro Porosjenko en moest ook weg uit Oekraïne. Hij bracht onder meer tijd door in Nederland, waar zijn echtgenote Sandra Roelofs vandaan komt.

Meer uit Buitenland

Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

34 minuten geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

1 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

3 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

5 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

6 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

6 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

7 uur geleden