Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne vraagt Saakasjvili voor onderhandelingen met IMF

Oekraïne vraagt Saakasjvili voor onderhandelingen met IMF

KIEV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft politicus Michail Saakasjvili gevraagd namens Oekraïne onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voeren voor meer steun. De oud-president van Georgië is ook gevraagd om vicepremier van Oekraïne te worden.

"Wij krijgen veel te weinig geld van het IMF", aldus Saakasjvili in Oekraïense media. "De economie van Oekraïne gaat vanwege het coronavirus door een zware tijd en er zijn rigoureuze maatregelen nodig die nog niet eerder zijn genomen." Het IMF, waar vrijwel alle landen lid van zijn, kan leningen verstrekken aan landen die in de problemen zitten.

In het parlement heerst volgens Oekraïense media de nodige twijfel over de politieke terugkeer van Saakasjvili. Het is dus nog niet zeker dat hij wordt aangesteld als vicepremier.

Komende donderdag

Saakasjvili zei dat het parlement mogelijk pas komende donderdag stemt over zijn benoeming. Hij zegt Oekraïne door een "economische storm" te willen loodsen. "We moeten onconventionele beslissingen nemen om de Oekraïense economie te redden."

De regering van zijn voormalige thuisland Georgië ziet de politieke comeback van Saakasjvili met lede ogen aan. Premier Giorgi Gakharia spreekt over een "compleet onacceptabele" situatie en dreigt de ambassadeur van zijn land terug te roepen uit Oekraïne.

Machtsmisbruik

Saakasjvili wordt in Georgië gezocht op verdenking van machtsmisbruik. Hij noemt die beschuldigingen zelf politiek gemotiveerd. Saakasjvili was zo'n vijf jaar geleden na zijn vertrek uit zijn thuisland ook al gouverneur in Oekraïne, waar hij het staatsburgerschap had gekregen.

De politicus kreeg vervolgens ruzie met toenmalig president Petro Porosjenko en moest ook weg uit Oekraïne. Hij bracht onder meer tijd door in Nederland, waar zijn echtgenote Sandra Roelofs vandaan komt.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

31 minuten geleden
Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

2 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

3 uur geleden
Duitsland onderzoekt machtspositie Microsoft

BONN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Duitse markttoezichthouder onderzoekt of Microsoft te veel macht heeft in de technologiesector. Als blijkt dat Microsoft te dominant is, kan de Duitse mededingingsautoriteit bepaalde onderdelen van het techbedrijf verbieden.

3 uur geleden
Actie Europees OM tegen grote btw-fraude op luchthaven Luik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft dinsdag in België tien huiszoekingen laten uitvoeren en vier verdachten laten oppakken vanwege een onderzoek naar een bende die zich inliet met douanefraude op de luchthaven van Luik. Daardoor zou tussen 2019 en 2022 voor minstens 303 miljoen euro aan btw en 6,6 miljoen euro aan douanerechten zijn ontdoken, meldt het EPPO.

3 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

5 uur geleden
België zet bemiddelaar in bij conflict over winkels Delhaize

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Er komt een bemiddelaar bij het conflict over het afstoten van de eigen winkels van supermarktketen Delhaize in België. Nadat een overleg tussen de vakbonden en de Belgische dochter van winkelconcern Ahold Delhaize opnieuw op niets was uitgelopen, had Delhaize de regering daar om gevraagd. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne laat echter weten dat dit verzoek geen rol speelde bij zijn beslissing om een bemiddelaar aan te stellen.

5 uur geleden