Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne vraagt en krijgt EU-noodhulp zoals tenten en medicijnen

Oekraïne vraagt en krijgt EU-noodhulp zoals tenten en medicijnen

BRUSSEL (ANP) - De regering van Oekraïne heeft de EU gevraagd om materiaal en medische goederen te sturen die mogelijk nodig zijn in het geval van een Russische invasie of andere escalatie van de situatie. Vijf landen hebben direct gereageerd op de hulpaanvraag en sturen onder meer tenten, noodgeneratoren, latrines en een geavanceerde medische post waar vijfhonderd gewonden kunnen worden behandeld, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Slovenië en Roemenië waren de eerste die zich hebben gemeld met beschikbaar materiaal. Ook duizenden latex handschoenen, beschermende maskers, dekens, geneesmiddelen en duizenden liters ontsmettingsmiddel gaan richting Oekraïne. "We zijn volledig solidair met het Oekraïense volk, ook met concrete hulp", zegt Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer). "Ik verwacht de komende dagen meer steun uit andere EU-landen."

Voor de hulpoperatie heeft Brussel het zogeheten Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) ingeschakeld. Daar kan een land in een acute noodsituatie aan de bel trekken, en andere landen kunnen zich er melden om hulp aan te bieden. De commissie coördineert de operatie en betaalt het merendeel van de transportkosten.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

30 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

6 uur geleden