Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne vraagt en krijgt EU-noodhulp zoals tenten en medicijnen

Oekraïne vraagt en krijgt EU-noodhulp zoals tenten en medicijnen

BRUSSEL (ANP) - De regering van Oekraïne heeft de EU gevraagd om materiaal en medische goederen te sturen die mogelijk nodig zijn in het geval van een Russische invasie of andere escalatie van de situatie. Vijf landen hebben direct gereageerd op de hulpaanvraag en sturen onder meer tenten, noodgeneratoren, latrines en een geavanceerde medische post waar vijfhonderd gewonden kunnen worden behandeld, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Frankrijk, Oostenrijk, Ierland, Slovenië en Roemenië waren de eerste die zich hebben gemeld met beschikbaar materiaal. Ook duizenden latex handschoenen, beschermende maskers, dekens, geneesmiddelen en duizenden liters ontsmettingsmiddel gaan richting Oekraïne. "We zijn volledig solidair met het Oekraïense volk, ook met concrete hulp", zegt Eurocommissaris Janez Lenarčič (Crisisbeheer). "Ik verwacht de komende dagen meer steun uit andere EU-landen."

Voor de hulpoperatie heeft Brussel het zogeheten Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU) ingeschakeld. Daar kan een land in een acute noodsituatie aan de bel trekken, en andere landen kunnen zich er melden om hulp aan te bieden. De commissie coördineert de operatie en betaalt het merendeel van de transportkosten.

Meer uit Buitenland

Poetin-criticus Navalni in isoleercel

MOSKOU (ANP/AFP) - Kremlin-criticus Alexej Navalni is in zijn Russische strafkolonie in een isoleercel gezet na zijn pogingen een ​​vakbond in de gevangenis op te richten. "Gegroet vanuit eenzame opsluiting", liet de oppositieleider weten op sociale media. De officiële reden voor zijn afzondering is volgens hem overtreding van de kledingregels omdat hij de bovenste knoop van zijn gevangenisjas had losgeknoopt.

20 minuten geleden
Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

1 uur geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

4 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

5 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

6 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

7 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

7 uur geleden