Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne verwacht extra wapens en nieuwe sancties tegen Rusland

Oekraïne verwacht extra wapens en nieuwe sancties tegen Rusland

MEDYKA (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei zaterdag dat hij de komende dagen nieuwe westerse sancties tegen Rusland verwacht en dat Oekraïne meer wapens zal ontvangen. Koeleba zei dit vlak na een gesprek met zijn Amerikaans ambtsgenoot Antony Blinken

Ook herhaalde Koeleba de Oekraïense frustatie over de weigering van de NAVO om een vliegverbod boven Oekraïne af te dwingen. Dit zou volgens de militaire alliantie tot alleen maar meer burgerdoden leiden.

Eerder zaterdag sprak de Russische president Vladimir Poetin van "kolossale en catastrofale gevolgen, niet alleen voor Europa, maar ook voor de hele wereld", als een vliegverbod zou worden ingesteld. "Elke beweging in die richting zal door ons worden beschouwd als deelname aan een gewapend conflict door dat land", zei hij.

Blinken en Koeleba spraken elkaar 45 minuten aan de grens van Oekraïne met Polen. Doel van de ontmoeting was de westerse inspanningen te bespreken om Oekraïne te steunen en Rusland te isoleren, in de hoop een einde te maken aan de alweer tien dagen durende oorlog.

Meer uit Buitenland

Hoge Raad: Krim-kunstschatten teruggeven aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Daarmee blijft een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand.

15 minuten geleden
NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

44 minuten geleden
Nieuwe baas centrale bank van onder inflatie zuchtend Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een nieuwe baas voor de centrale bank van het land aangesteld. Hafize Gaye Erkan wordt de eerste vrouwelijke gouverneur van de centrale bank. Ze heeft als belangrijkste taak het rentebeleid te normaliseren in Turkije, dat kampt met een torenhoge inflatie.

2 uur geleden
Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

2 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

6 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

8 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

13 uur geleden