Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: verschillende evacuatieroutes bij steden openen weer

Oekraïne: verschillende evacuatieroutes bij steden openen weer

KIEV (ANP/RTR) - Vanuit meerdere Oekraïense steden en dorpen, waaronder de belegerde havenstad Marioepol, worden zaterdag weer evacuatieroutes voor burgers geopend, meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Ze zegt te hopen dat Rusland zich houdt aan een staakt-het-vuren om dit mogelijk te maken.

Volgens Veresjtsjoek is Oekraïne van plan inwoners van verschillende steden en dorpen in de regio's Kiev en Soemi en enkele andere gebieden waar nog steeds wordt gevochten, te evacueren. "Ik hoop dat de dag goed zal verlopen, dat alle geplande routes open zullen zijn en dat Rusland zijn verplichtingen zal nakomen om het staakt-het-vuren-regime te garanderen", zei de vicepremier in een videotoespraak.

Pogingen om de inwoners van Marioepol een veilige doorgang te bieden, zijn deze week herhaaldelijk mislukt. De gouverneur van Donetsk meldt later zaterdag dat Russische beschietingen doorgaan in gebieden waar Oekraïne probeert mensen te evacueren en hulp te bieden. "Humanitaire vracht gaat richting Marioepol, we zullen u informeren hoe het zich ontwikkelt. De situatie is gecompliceerd, er zijn constant beschietingen", aldus de bestuurder. Ook in Kiev zouden de Russen doorgaan met het uitvoeren van aanvallen, zegt de gouverneur van die regio.

Bestuurder Dmitri Zjyvytski meldde eerder op Telegram al dat inwoners van Soemi zaterdagochtend via zogenoemde humanitaire corridors kunnen vertrekken. Eerder maakten duizenden mensen in het gebied gebruik van een corridor waar Oekraïne en Rusland afspraken over hadden gemaakt. Geëvacueerde burgers gaan volgens Zjyvytski naar de zuidelijker gelegen stad Poltava.

Meer uit Buitenland

Onrust flakkert weer op in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP) - In de nacht van zondag op maandag is het opnieuw onrustig geweest in Nieuw-Caledonië. Er waren confrontaties tussen de ordediensten en separatisten, hebben de plaatselijke autoriteiten maandag bekend gemaakt. Zondag werden zeven opgepakte activisten uit het Franse overzeese gebied voor vervolging naar Frankrijk gestuurd, onder wie protestleider Christian Tein.

2 uur geleden
China heeft het recht niet om Taiwan te straffen, zegt president

TAIPEI (ANP/AFP) - China "heeft niet het recht" om Taiwanezen te straffen voor hun opvattingen of activisme, zei de Taiwanese president Lai Ching-te maandag. Beijing waarschuwde eerder dat "halsstarrige" voorstanders van de onafhankelijkheid van het eiland de doodstraf zouden kunnen krijgen.

2 uur geleden
Dodental aanslagen Dagestan loopt op

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Bij de reeks aanslagen van zondag in de Russische deelrepubliek Dagestan kwamen al zeker vijftien politieagenten om, meldt de plaatselijke regering. Daarnaast waren er ook burgerslachtoffers, onder wie een priester. Onduidelijk is nog hoeveel.

2 uur geleden
Emir van Qatar laatste buitenlandse bezoek voor premier Rutte

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte ontvangt maandag voor het laatst in zijn functie als minister-president een buitenlandse leider. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, komt langs op het Binnenhof.

4 uur geleden
Aanklagers VS willen Boeing voor de rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Doden bij aanvallen op Russische gebedshuizen in Dagestan

DERBENT (ANP/RTR/AFP) - Er zijn nagenoeg gelijktijdig twee aanvallen geweest op verschillende plaatsten in Dagestan, in het uiterste zuiden van Rusland, melden Russische media. Bij de aanvallen kwamen zes politieagenten, een lid van de nationale garde en een priester om, melden het Nationaal Antiterrorismecomité en de politie.

10 uur geleden
Netanyahu: einde van intense fase van oorlog tegen Hamas nabij

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de zware gevechten van het Israëlische leger tegen Hamas in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, bijna voorbij zijn. Dat betekent niet dat de oorlog in Gaza bijna afgelopen is, aldus de premier.

11 uur geleden