Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: verschillende evacuatieroutes bij steden openen weer

Oekraïne: verschillende evacuatieroutes bij steden openen weer

KIEV (ANP/RTR) - Vanuit meerdere Oekraïense steden en dorpen, waaronder de belegerde havenstad Marioepol, worden zaterdag weer evacuatieroutes voor burgers geopend, meldt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Ze zegt te hopen dat Rusland zich houdt aan een staakt-het-vuren om dit mogelijk te maken.

Volgens Veresjtsjoek is Oekraïne van plan inwoners van verschillende steden en dorpen in de regio's Kiev en Soemi en enkele andere gebieden waar nog steeds wordt gevochten, te evacueren. "Ik hoop dat de dag goed zal verlopen, dat alle geplande routes open zullen zijn en dat Rusland zijn verplichtingen zal nakomen om het staakt-het-vuren-regime te garanderen", zei de vicepremier in een videotoespraak.

Pogingen om de inwoners van Marioepol een veilige doorgang te bieden, zijn deze week herhaaldelijk mislukt. De gouverneur van Donetsk meldt later zaterdag dat Russische beschietingen doorgaan in gebieden waar Oekraïne probeert mensen te evacueren en hulp te bieden. "Humanitaire vracht gaat richting Marioepol, we zullen u informeren hoe het zich ontwikkelt. De situatie is gecompliceerd, er zijn constant beschietingen", aldus de bestuurder. Ook in Kiev zouden de Russen doorgaan met het uitvoeren van aanvallen, zegt de gouverneur van die regio.

Bestuurder Dmitri Zjyvytski meldde eerder op Telegram al dat inwoners van Soemi zaterdagochtend via zogenoemde humanitaire corridors kunnen vertrekken. Eerder maakten duizenden mensen in het gebied gebruik van een corridor waar Oekraïne en Rusland afspraken over hadden gemaakt. Geëvacueerde burgers gaan volgens Zjyvytski naar de zuidelijker gelegen stad Poltava.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

44 minuten geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden