Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne stuurt extra militairen naar hoofdstad Kiev

Oekraïne stuurt extra militairen naar hoofdstad Kiev

KIEV (ANP/DPA/AFP) - Oekraïne stuurt extra militairen naar Kiev om de hoofdstad te verdedigen. Troepen in het hele land worden gemobiliseerd om voornamelijk het Russische leger ten noorden en noordwesten van de hoofdstad af te weren, meldt minister Oleksii Reznikov van Defensie.

Het Oekraïense leger vecht op meerdere plekken in het land tegen de Russische troepen, waaronder in de buitenwijken van Kiev. Het leger beweert dat de Russische aanval in kracht afneemt, terwijl de invasie de vierde dag ingaat. "De Russische bezetter heeft het tempo van het offensief verlaagd, maar probeert op sommige gebieden nog steeds succes te boeken in het offensief tegen Oekraïne."

De strijd om Kiev is ook volgens de Britse inlichtingendiensten in "intensiviteit afgenomen". De Russische troepen in Oekraïne zijn nog steeds bezig met een opmars uit verschillende richtingen, meldde het Verenigd Koninkrijk zondagochtend, maar hebben te maken met flink wat weerstand van het Oekraïense leger.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski bombarderen Russische troepen woonwijken en vernietigen ze civiele infrastructuur, terwijl ze verder landinwaarts proberen te trekken. Hij omschrijft de nacht van zaterdag op zondag als "wreed". "Er is niets in het land dat de bezetters niet als een acceptabel doelwit zien." De president stelt dat de Russische soldaten in zijn land tegen "alle levende wezens" vechten.

Meer uit Buitenland

Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische hooggerechtshof heeft het hoger beroep verworpen van een bekende criticus van de regering, Vladimir Kara-Moerza. De activist, die ook de Britse nationaliteit heeft, kreeg eerder 25 jaar cel opgelegd nadat hij was beschuldigd van hoogverraad. Het Verenigd Koninkrijk hekelde het besluit van het hof en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

44 minuten geleden
Europese aanklager onderneemt stappen tegen Europese Commissie

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft de Europese Commissie een stevige brief gestuurd. Het is de laatste stap voordat een officieel geschil wordt gestart dat tot een rechtszaak tegen de Europese Commissie kan leiden.

50 minuten geleden
Flatgebouw Charkiv getroffen door aanval, veel gewonden

CHARKIV (ANP/RTR) - Zeker vijftien mensen zijn gewond geraakt door een aanval in het centrum van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. De autoriteiten zeggen dat een flatgebouw is geraakt.

1 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS naar New York om Trump te steunen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft bij de rechtbank in New York steun gekregen van een van zijn meest prominente partijgenoten. Voorzitter Mike Johnson van het Huis van Afgevaardigden zei tegen Amerikaanse media een van de "honderden miljoenen" burgers te zijn die zich grote zorgen maken over de vervolging van Trump.

1 uur geleden
Krant: Egypte overweegt afbouwen diplomatieke banden met Israël

CAIRO (ANP) - De Israëlische operatie in Rafah zet de relatie met buurland Egypte steeds verder onder druk. Zakenkrant The Wall Street Journal bericht dat de Egyptenaren overwegen hun diplomatieke betrekkingen met Israël te beperken.

4 uur geleden
Georgisch parlement neemt omstreden buitenlandse-agentenwet aan

TBILISI (ANP/AFP) - Ondanks groot protest heeft het Georgische parlement in de derde en finale stemronde de controversiële buitenlandse-agentenwet aangenomen. 84 parlementsleden stemden voor de wet en 30 tegen. Door die wet moeten organisaties die meer dan een vijfde van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen, zich registreren als zogenaamde 'buitenlands agent'.

4 uur geleden
Internationaal Gerechtshof houdt deze week zittingen over Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag buigt zich deze week over de situatie in Rafah. Zuid-Afrika heeft het hof gevraagd aanvullende maatregelen te nemen om de Palestijnse bevolking te beschermen.

5 uur geleden