Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten gedood

Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten gedood

KIEV (ANP/DPA) - Sinds de Russische inval op 24 februari begon zijn volgens adviseur Oleksij Arestovitsj van de Oekraïense president Volodimir Zelenski ongeveer 10.000 soldaten van het Oekraïense leger omgekomen. Het aantal kwam vrijdag ter sprake tijdens een YouTube-interview met Arestovitsj.

Minister Oleksii Reznikov van Defensie van Oekraïne zei eerder deze week dat er momenteel iedere dag ongeveer honderd Oekraïense militairen sneuvelen. Arestovitsj bevestigde dat aantal, maar zei dat het land dit soort verliezen ook al aan het begin van de oorlog leed. Toen hij de vraag kreeg of daarmee in totaal 10.000 manschappen zijn omgekomen, antwoordde hij: "ja, zo ongeveer."

Sinds de door Moskou zogenoemde speciale militaire operatie begon hebben Rusland en Oekraïne weinig informatie verstrekt over de exacte aantallen slachtoffers die tijdens gevechten zijn gevallen. Volgens Arestovitsj zouden de Russen voortdurend meer soldaten verliezen dan de Oekraïners. Artillerie-aanvallen die vrijdag zijn uitgevoerd waren volgens de adviseur bijzonder effectief en naar schatting zouden pakweg zeshonderd Russische soldaten zijn omgekomen.

Meer uit Buitenland

Japan vervangt beschadigd scherm tegen overlastgevende toeristen

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - De Japanse plaats Fujikawaguchiko vervangt een kapot scherm dat overlast moet tegengaan van toeristen die foto's maken van de bekende berg Fuji. Nadat het zwarte doek vorige week was opgehangen, werden al snel ongeveer tien gaten in het doek geprikt.

1 uur geleden
China betuigt steun aan Hongkong in zaak rond veiligheidswet

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft steun aan de Hongkongse autoriteiten betuigd, nadat in Hongkong veertien personen schuldig zijn bevonden aan het overtreden van de internationaal omstreden veiligheidswet. Het proces draait om het houden van onofficiële voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie in 2020.

1 uur geleden
Spaans parlement neemt amnestiewet Catalaanse separatisten aan

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een kleine meerderheid definitief ingestemd met een amnestiewet. Met de wet wordt amnestie verleend aan separatisten die betrokken waren bij een onwettige poging Catalonië in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.

2 uur geleden
2023 was een na warmste jaar ooit gemeten in Spanje

MADRID (ANP) - Spanje beleefde vorig jaar het op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1961. Dat maakte de Spaanse weerdienst Aemet donderdag bekend. In 2023 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,2 graden. Dat is 1,2 graden hoger dan normaal. Alleen in recordjaar 2022 was het nog warmer.

2 uur geleden
Grote nieuwszender Zuid-Afrika voorspelt verlies meerderheid ANC

KAAPSTAD/MIDRAND (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNews Channel Africa voorspelt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de parlementsverkiezingen van woensdag de meerderheid in het parlement kwijt is geraakt. Na dertig jaar de politiek met een ruime parlementaire meerderheid te hebben gedomineerd, zou het ANC van 57,5 procent van de stemmen vijf jaar geleden terugvallen op ergens tussen de 40 en 45 procent van de stemmen nu.

3 uur geleden
Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

3 uur geleden
Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

6 uur geleden