Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne schort vredesonderhandelingen met Rusland op

Oekraïne schort vredesonderhandelingen met Rusland op

MOSKOU/KIEV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne heeft de vredesonderhandelingen met Rusland dinsdag opgeschort. Het land besloot daartoe omdat Moskou er geen blijk van zou geven "de situatie te begrijpen", zegt Michailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Volgens Podoljak realiseren de Russen zich niet dat "de oorlog niet langer volgens de regels, het tijdschema en de plannen" van Rusland verloopt. Ook zou de Russische elite "bang zijn de waarheid te zeggen en te erkennen dat Moskou zich moet terugtrekken uit deze oorlog", aldus Podoljak.

Eerder dinsdag meldde het Kremlin al dat Oekraïne gestopt is met onderhandelen.

De twee oorlogvoerende landen gingen al kort na de Russische inval op 24 februari met elkaar om de tafel om tot een vredesakkoord te komen. Beide landen hebben daartoe eerder gestelde doelen afgezwakt of opgegeven, maar op een aantal belangrijke punten zijn ze niet wezenlijk nader tot elkaar gekomen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dinsdag een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gehad. Beiden hebben daarbij beklemtoond dat er alleen een oplossing via onderhandelingen kan komen als de gevechten stoppen en troepen worden teruggetrokken.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

56 minuten geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

1 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

8 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

9 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

10 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

12 uur geleden