Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: Russische troepen bestormen staalfabriek nog steeds

Oekraïne: Russische troepen bestormen staalfabriek nog steeds

MARIOEPOL (ANP/RTR) - Ondanks een eenzijdig door Rusland afgekondigde wapenstilstand proberen Russische troepen maandag nog steeds de staalfabriek van Azovstal in de zuidelijke havenstad Marioepol te bestormen, zegt de Oekraïense presidentiële adviseur Oleksij Arestovitsj. Naar schatting hebben zo'n 2000 tot 2500 Oekraïense strijders en buitenlandse huurlingen zich in de fabriek verschanst. Volgens Oekraïne zitten er bovendien nog zo'n duizend burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, in bunkers ondergedoken.

"De vijand blijft ons aanvallen in het gebied rondom de fabriek van Azovstal, waarbij ze vliegtuigen, artillerie en tanks gebruiken. Ze proberen verder te komen door middel van aanvallende groepen, waarbij ze het bevel van hun eigen opperbevelhebber negeren", zei Arestovitsj in een videoboodschap.

Rusland kondigde eerder op maandag een tijdelijke en eenzijdige wapenstilstand aan voor het gebied rond het staalcomplex, het laatste Oekraïense militaire bolwerk in Marioepol. Het ministerie van Defensie in Moskou zei dat de Russische troepen hun wapens zouden neerleggen, om burgers te laten vertrekken in een richting naar keuze. De Russische president Vladimir Poetin gaf vorige week al opdracht te stoppen met de aanval op het fabrieksterrein. Wel moest het worden omsingeld. Een adviseur van de Oekraïense president zei afgelopen weekend echter dat Russische troepen alsnog probeerden Azovstal te bestormen.

De Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek meldde op Telegram dat een Oekraïens verzoek voor de vrije doorgang van burgers en gewonde militairen uit Azovstal door Rusland was afgewezen. Wat Rusland maandag heeft aangekondigd, is volgens haar dan ook geen humanitaire corridor.

Veresjtsjoek heeft aan VN-chef António Guterres gevraagd om te bemiddelen, zodat de ondergedoken burgers gered kunnen worden. De Verenigde Naties en het internationale comité van het Rode Kruis zouden de reddingsactie moeten overzien. Guterres brengt deze week een bezoek aan zowel Moskou als Kiev.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea veroordeelt Noord-Koreaanse raketlanceringen

SEOUL (ANP/AFP) - Seoul veroordeelt de lancering van meerdere ballistische korteafstandsraketten door Pyongyang. Ze werden vrijdag afgevuurd vanaf de Noord-Koreaanse oostkust en legden een afstand van ongeveer 300 kilometer af voordat ze in de Japanse Zee neerkwamen, melden de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

8 minuten geleden
Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

DEN HAAG (ANP/AFP) - Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag "totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden". "Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide", aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

45 minuten geleden
Arrestatie na dodelijk ongeval met reclamebord in Mumbai

MUMBAI (ANP/AFP) - De Indiase politie heeft de eigenaar opgepakt van het bedrijf waarvan een groot reclamebord in Mumbai omviel, melden Indiase media. Zestien mensen kwamen om het leven. Tientallen anderen werden onder het enorme bord vandaan gehaald.

2 uur geleden
Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

2 uur geleden
VS na bezoek Poetin: China kan niet van twee walletjes eten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - China kan niet van twee walletjes eten. Die boodschap hadden de Verenigde Staten voor Beijing waar de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was.

12 uur geleden
Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

MADRID (ANP) - Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

13 uur geleden
NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor doorbraak

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft niet genoeg troepen om een grote doorbraak te forceren in Noordoost-Oekraïne, denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. De Russen zijn vorige week een offensief begonnen in de regio Charkiv, maar volgens Cavoli hebben ze daar niet "de noodzakelijke aantallen" voor.

16 uur geleden