Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: Russische troepen beschieten moskee in Marioepol

Oekraïne: Russische troepen beschieten moskee in Marioepol

KIEV (ANP/RTR/AFP) - Russische troepen hebben een moskee beschoten in de belegerde Zuid-Oekraïense stad Marioepol waar meer dan tachtig volwassenen en kinderen hun toevlucht hadden gezocht, meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Daarentegen zegt de stichting achter de moskee dat het gebedshuis niet is geraakt. De Russen bombardeerden wel de omgeving. Zo viel op 700 meter afstand een bom. In de moskee zouden zich ongeveer dertig Turkse burgers bevinden, onder wie kinderen.

Het Turkse consulaat in de Oekraïense stad Odessa had op 7 maart op Twitter de in Marioepol aanwezige Turkse staatsburgers opgeroepen om te schuilen in de moskee, met het oog op een evacuatie naar Turkije. Familieleden in Turkije zijn inmiddels uiterst ongerust. De Turkse regering weigert vooralsnog te reageren op berichten over de aanval op de moskee. Ankara probeert te bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne na de Russische inval.

Oekraïne heeft Rusland al meerdere keren beschuldigd van het schenden van afspraken over vluchtroutes, de zogenoemde humanitaire corridors, bij de Zuid-Oekraïense havenstad. Daar zitten honderdduizenden inwoners vast omdat de stad is omsingeld door Russische troepen. Rusland geeft Oekraïne echter de schuld van het mislukken van de evacuaties.

Meer uit Buitenland

Staakt-het-vuren wordt nageleefd in verslagen Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/RTR/AFP) - Volgens de etnische Armeense autoriteiten in de enclave Nagorno-Karabach houdt de wapenstilstand die woensdag werd gesloten stand. Ze bevestigen dat gewonden uit het gebied worden geëvacueerd richting Armenië. Zowel het Rode Kruis als Russische vredestroepen zouden daarbij assisteren. Later dit weekend zou ook de elektriciteit in de regio weer moeten werken.

12 minuten geleden
Paus noemt Middellandse Zee 'kerkhof van onze waardigheid'

MARSEILLE (ANP/RTR) - Tijdens een mis die hij hield voor 50.000 gelovigen in een voetbalstadion in Marseille, zei de paus dat de Middellandse Zee van een "bakermat van beschavingen" veranderd is in het "kerkhof van onze waardigheid". Hij doelt daarmee op de duizenden migranten die jaarlijks verdrinken in de zee tijdens hun pogingen om van Noord-Afrika en Turkije Europa te bereiken.

1 uur geleden
Twee doden door bosbranden op Sicilië

PALERMO/CEFALÙ (ANP/DPA) - Door bosbranden op Sicilië zijn twee doden gevallen. Niet ver van Palermo, in Trappeto, verloor een man het leven toen hij probeerde huisraad te redden uit zijn huis dat in brand stond. In de toeristische kustplaats Cefalù, circa 60 kilometer ten oosten van Palermo, is een vrouw omgekomen toen ze probeerde paarden te redden uit een brandende stal.

1 uur geleden
Beruchte maffioso Messina Denaro (61) uitbehandeld in coma

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is in coma geraakt, Hij werd na dertig jaar voortvluchtig te zijn geweest in januari in Palermo gearresteerd in een kliniek waar hij vanwege darmkanker werd behandeld. Hij was er onder een valse naam opgenomen.

3 uur geleden
Aardverschuiving verwoest deel snelweg in Zuid-Zweden

STENUNGSUND (ANP/AFP) - Door een aardverschuiving is een deel van een autosnelweg in het zuiden van Zweden verwoest. Daarbij zijn drie mensen gewond geraakt. Zij moesten naar een ziekenhuis worden gebracht. De aardverschuiving vernielde behalve een stuk van de autosnelweg die Göteborg met de Noorse grens richting Oslo verbindt, ook een fastfoodrestaurant en het terrein van een benzinestation. Voorts zijn voertuigen inclusief vrachtauto's en een bus door de aardverschuiving getroffen.

4 uur geleden
Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

5 uur geleden
CNN: nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn

VERBOVE (ANP) - De Oekraïense troepen hebben bij de frontlijn in het zuiden van het land opnieuw een doorbraak geforceerd, zegt de Oekraïense generaal die het offensief leidt tegen de Amerikaanse zender CNN. De Oekraïners zouden bij het dorp Verbove zijn doorgebroken "en nog verder oprukken".

5 uur geleden