Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: ruim 30.000 evacuaties uit verwoest Marioepol

Oekraïne: ruim 30.000 evacuaties uit verwoest Marioepol

MARIOEPOL (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense havenstad Marioepol is naar schatting van de burgemeester voor 80 procent verwoest. In een bericht op Telegram schrijft hij dat de situatie in zijn stad "kritiek" is en dat de bombardementen onophoudelijk doorgaan. Zo'n 350.000 mensen zouden vastzitten in de stad, die door het Russische leger is omsingeld.

De evacuatie van burgers verliep de afgelopen dagen moeizaam, volgens de Oekraïners omdat Russische troepen zich niet aan een staakt-het-vuren hielden en evacuatieroutes blokkeerden. Toch slaagden de afgelopen 24 uur meer dan 6000 mensen erin om de stad te verlaten, aldus de regering in Kiev. Onder hen zouden 2000 kinderen zijn. In totaal wisten deze week circa 30.000 mensen uit Marioepol te ontsnappen.

Volgens de autoriteiten zit de stad zonder water, verwarming en elektriciteit. Vluchtelingen uit Marioepol bevestigen dat en vertelden journalisten dat ze sneeuw smolten of rivierwater kookten om aan drinkwater te komen. Konvooien met hulpgoederen moesten de afgelopen dagen herhaaldelijk omkeren omdat ze door de felle gevechten de stad niet konden bereiken. Sinds het begin van de belegering zouden volgens het stadsbestuur 2358 burgers zijn omgekomen, maar dat aantal kan niet onafhankelijk bevestigd worden.

Volgens het gemeentebestuur zijn reddingswerkers nog altijd bezig om mensen uit de schuilkelder onder het theater te krijgen dat woensdag werd verwoest, mogelijk door een Russisch bombardement. In de kelder zouden zo'n 1200 mensen een veilig heenkomen hebben gezocht. Of en hoeveel slachtoffers er zijn, is niet bekend. Volgens onbevestigde berichten zouden zeker 130 mensen zijn gered.

Meer uit Buitenland

Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

14 minuten geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

1 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

2 uur geleden
Zelensky: honderdduizenden zonder drinkwater door damdoorbraak

KYIV (ANP) - Honderdduizenden mensen in Oekraïne hebben volgens president Volodymyr Zelensky geen normale toegang tot drinkwater. Door de vernieling van de dam in de Dnipro-rivier is ook een van de grootste waterreservoirs verwoest. Zelensky zegt dat de autoriteiten er alles aan doen om mensen te helpen, maar dat ze alleen hulp kunnen bieden in de gebieden die onder controle staan van Kyiv.

3 uur geleden
Europeanen willen afzijdig blijven bij oorlog China-VS

BRUSSEL (ANP) - Als de Verenigde Staten slaags raken met China over Taiwan moeten de VS dat zelf opknappen, vinden de meeste EU-burgers volgens opiniepeilers. Het vertrouwen in de VS is de laatste jaren wat hersteld, maar driekwart zou toch graag zien dat de EU ook militair op eigen benen kan staan, concludeert de Europese denktank ECFR.

3 uur geleden
Paus Franciscus naar ziekenhuis voor buikoperatie

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is overgebracht naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn buikwand. Die vindt woensdagmiddag plaats in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. De paus moet daar naar verwachting een aantal dagen blijven. Dinsdag moest Franciscus ook al naar het ziekenhuis voor een controle, maar toen kon hij na veertig minuten weer vertrekken.

3 uur geleden
Russische burgemeester: zeker zeven vermisten na verwoesting dam

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - Na de verwoesting van de dam in de Oekraïense Dnipro-rivier zijn ten minste zeven mensen vermist geraakt. Dat zegt de door Rusland geïnstalleerde burgemeester van Nova Kachovka, de plaats bij de stuwdam. Een groot deel van die stad kwam dinsdag onder water te staan door de damdoorbraak.

6 uur geleden