Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekräine: ruim 20 dreigementen tegen ambassades en consulaten

Oekräine: ruim 20 dreigementen tegen ambassades en consulaten

KIEV (ANP) - Inmiddels zijn er ruim twintig gevallen bekend van dreigementen tegen Oekraïense ambassades en consulaten, waaronder de ambassade in Nederland. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev gaat het om 21 bedreigingen in twaalf landen, zo melden Oekraïense media.

De Spaanse politie nam drie brieven in beslag met vermoedelijk de ogen van dieren, geadresseerd aan de Oekraïense ambassade in Madrid, het consulaat-generaal in Barcelona en het consulaat in Malaga, aldus Kiev over de meest recente dreigementen. Vorige week ontving ook de ambassade in Den Haag een "bloederig pakket" met onder meer dierenogen.

Verder werden er bombrieven naar onder meer de Oekraïense en Amerikaanse ambassade in Spanje verstuurd, allemaal verzonden vanuit de Spaanse stad Valladolid. Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid raakte lichtgewond bij het openen van de brief. Andere doelwitten van dreigementen die mogelijk in verband staan met de Russische invasie in Oekraïne waren onder anderen de Spaanse premier Pedro Sanchez, het ministerie van Defensie en een wapenfabrikant in Zaragoza.

Kiev laat weten dat Oekraïense diplomaten niet kunnen worden geïntimideerd of gebroken. "We zullen effectief blijven werken om Oekraïne te beschermen tegen de vijand, en voor onze overwinning."

Meer uit Buitenland

Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

20 minuten geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

39 minuten geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

2 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

2 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

3 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

3 uur geleden
Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

4 uur geleden