Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekräine: ruim 20 dreigementen tegen ambassades en consulaten

Oekräine: ruim 20 dreigementen tegen ambassades en consulaten

KIEV (ANP) - Inmiddels zijn er ruim twintig gevallen bekend van dreigementen tegen Oekraïense ambassades en consulaten, waaronder de ambassade in Nederland. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev gaat het om 21 bedreigingen in twaalf landen, zo melden Oekraïense media.

De Spaanse politie nam drie brieven in beslag met vermoedelijk de ogen van dieren, geadresseerd aan de Oekraïense ambassade in Madrid, het consulaat-generaal in Barcelona en het consulaat in Malaga, aldus Kiev over de meest recente dreigementen. Vorige week ontving ook de ambassade in Den Haag een "bloederig pakket" met onder meer dierenogen.

Verder werden er bombrieven naar onder meer de Oekraïense en Amerikaanse ambassade in Spanje verstuurd, allemaal verzonden vanuit de Spaanse stad Valladolid. Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid raakte lichtgewond bij het openen van de brief. Andere doelwitten van dreigementen die mogelijk in verband staan met de Russische invasie in Oekraïne waren onder anderen de Spaanse premier Pedro Sanchez, het ministerie van Defensie en een wapenfabrikant in Zaragoza.

Kiev laat weten dat Oekraïense diplomaten niet kunnen worden geïntimideerd of gebroken. "We zullen effectief blijven werken om Oekraïne te beschermen tegen de vijand, en voor onze overwinning."

Meer uit Buitenland

Europese Commissie blijft erbij: geen EU-geld naar grensmuur

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie blijft toch tegen het bouwen van grenshekken en -muren met Europees geld. Dat plan leek steeds kansrijker nu meer en meer EU-landen, ook Nederland, daar wel voor voelen. Maar verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson onderstreept dat ze het geen goed idee vindt en het ook niet ziet gebeuren.

53 minuten geleden
Duitse regeringsleider Scholz loopt blauwtje op in Brazilië

BRASILIA (ANP/DPA) - Brazilië heeft het verzoek van de Duitse kanselier Olaf Scholz afgewezen om tankmunitie voor Oekraïne te leveren. Tijdens het bezoek van de Duitse regeringsleider aan het Zuid-Amerikaanse land voerde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva in plaats daarvan campagne voor een vredesinitiatief.

2 uur geleden
Rusland erkent ruim 9000 man onterecht te hebben gerekruteerd

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland erkent dat sinds de herfst duizenden personen onterecht zijn opgeroepen voor het leger om te vechten tegen Oekraïne. Zij hadden bijvoorbeeld om medische redenen niet gerekruteerd mogen worden.

3 uur geleden
Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president als hij wordt veroordeeld.

5 uur geleden
Frankrijk biedt Oekraïne meer militaire steun

PARIJS (ANP/AFP) - In de oorlog tegen de Russen gaat Frankrijk de Oekraïners meer militaire hulp bieden. Parijs stuurt nog eens twaalf houwitsers van Franse makelij.

5 uur geleden
Paus aangekomen in Congo voor historisch bezoek

KINSHASA (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus is aangekomen in de Democratische Republiek Congo voor een historisch bezoek. Het is het eerste pauselijke bezoek in het door oorlog geteisterde land sinds 1985, toen Johannes Paulus II het toenmalige Zaïre aandeed. Congolese geestelijken hopen dat het bezoek van de paus het geweld in het land wereldwijd onder de aandacht brengt.

6 uur geleden
Blinken ziet steeds minder hoop voor Palestijnen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Na zijn bezoek aan Israël is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag doorgereisd naar Ramallah voor een ontmoeting met de Palestijnen. Blinken zei dat hij voor hen een "krimpende horizon van hoop" ziet en dat daar verandering in moet komen. Hij bracht zijn condoleances over en sprak zijn verdriet uit "over de dood van onschuldige Palestijnse burgers die het leven hebben verloren in het escalerende geweld van het afgelopen jaar".

7 uur geleden