Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne prioriteit bij overleg EU-ministers van Financiën

Oekraïne prioriteit bij overleg EU-ministers van Financiën

PRAAG (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn twee dagen bijeen in de Tsjechische hoofdstad Praag. Oekraïne staat er hoog op de agenda van het tijdelijke Tsjechische EU-voorzitterschap.

Vanaf vrijdag 08.30 uur vergaderen eerst de 19 ministers van de eurozone (Eurogroep). Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) is daarbij en zal het besluit van de ECB toelichten om de belangrijkste rentetarieven met 0,75 procentpunten te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

Ook zal de Eurogroep naar verwachting opnieuw stemmen over de opvolging van de vertrekkende directeur van het permanente Europese noodfonds ESM, Klaus Regling. In juli kwamen ze er niet uit, maar de tijd dringt omdat Reglings termijn begin volgende maand verloopt. Er zijn nog twee kandidaten: de oud-ministers van Financiën van Portugal en Luxemburg.

Daarna voegen de ministers van de niet-eurolanden zich bij het gezelschap. Het hoofdthema tijdens de lunch en op de middagagenda is Oekraïne, en de economische gevolgen van de oorlog voor de EU. De inflatie, hoge energierekeningen en naar beneden gestelde groeiverwachtingen zijn bron van grote zorg.

Daarbij heeft de EU Oekraïne in mei 9 miljard euro financiële bijstand beloofd. Daarvan is 1 miljard als gunstige lening inmiddels uitgekeerd. Nu stelt de Europese Commissie voor een tweede tranche van 5 miljard euro aan Kiev ter beschikking te stellen. Ze wil een groot deel van het bedrag op de markt lenen en daarvoor garantstelling van de lidstaten vragen. Dat is nodig omdat er maar beperkte ruimte voor de bijstand is op de EU-begroting. EU-bronnen verwachten dat de ministers er in Praag mee zullen instemmen.

Zaterdag praten de ministers over hervorming van de Europese begrotingsregels en belastingbeleid.

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

44 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

1 uur geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

2 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

2 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

2 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden