Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne ontkent Russische krijgsgevangenen te hebben gedood

Oekraïne ontkent Russische krijgsgevangenen te hebben gedood

KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne ontkent een groep Russische krijgsgevangenen te hebben gedood. Oekraïense soldaten zouden zich uitsluitend hebben verdedigd tegen Russen die veinsden dat ze zich overgaven. De Oekraïense commissaris voor mensenrechten van het parlement zegt dat de Russische aantijgingen, die zijn gebaseerd op videobeelden, niet kloppen.

Op Russische sociale media circuleren opnames van lichamen van Russische militairen die zouden zijn gedood nadat ze zich hadden overgegeven aan Oekraïense troepen. Maar volgens de commissaris deden de Russen alsof ze zich zouden overgeven, en pleegden ze een oorlogsmisdaad door het vuur te openen op de Oekraïense strijdkrachten.

Op een video is te zien hoe soldaten zich schijnbaar overgeven aan militairen in camouflage. De troepen gaan op de grond liggen in de met puin gevulde achtertuin van een huis. De video wordt abrupt afgebroken als er schoten zijn te horen. Op andere beelden is een tiental lichamen te zien.

Opzettelijke moord

Het Russische ministerie van Defensie beweert dat de video's de opzettelijke moord op meer dan tien in bedwang gehouden Russische soldaten tonen. Moskou spreekt over "oorlogsmisdaden", veroordeelt "het genadeloos neerschieten" van ongewapende Russische gevangenen en eist dat internationale organisaties "deze schokkende misdaad" veroordelen en grondig onderzoeken.

De Verenigde Naties zijn op de hoogte van de videobeelden en bekijken ze.

Meer uit Buitenland

Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

11 minuten geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

33 minuten geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

1 uur geleden
Emir Qatar valt over houding andere landen: dit is genocide

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft dinsdag in hoofdstad Doha de internationale gemeenschap ervan beschuldigd "de Palestijnen de rug te hebben toegekeerd". Emir Tamim bin Hamad al-Thani noemde in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council het "een schande" dat het Israël "al twee maanden lang wordt toegestaan deze gruwelijke misdaden te begaan".

1 uur geleden
WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

ROME (ANP/RTR) - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) staakt voorlopig de hulp aan het door de Houthi's bestuurde noorden en westen van Jemen. Volgens het WFP is er minder geld voor beschikbaar en is er een geschil met de plaatselijke autoriteiten over de distributie van voedselhulp aan de armsten.

1 uur geleden
Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

KIGALI (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

1 uur geleden
Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

2 uur geleden