Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne 'nog niet klaar' om graan via Belarus te exporteren

Oekraïne 'nog niet klaar' om graan via Belarus te exporteren

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn land er "nog niet klaar" voor is om graan te exporteren via Belarus. Door de Russische blokkades op de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere manieren om het graan te verschepen, om een voedselcrisis in de wereld te voorkomen.

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zei afgelopen week dat de graanvoorraad via zijn land kan worden verplaatst naar de havens van de Baltische landen, op voorwaarde dat Belarus ook gebruik mag maken van die havens. De Russische president Vladimir Poetin noemde het ook de beste manier om het voedsel uit Oekraïne te krijgen. Zelenski wil dit plan niet uitvoeren om zo zijn "vriendelijke" buurlanden te helpen.

Volgens Poetin zijn de westerse sancties de reden dat de voedselprijzen overal stijgen. Belarus valt momenteel ook onder zware sancties doordat het als nauwe bondgenoot van Rusland optreedt. Het land stond toe dat Russische troepen Oekraïne konden binnenvallen via Belarus. Loekasjenko heeft aangekondigd deze maand weer militaire oefeningen te houden bij de Oekraïense grens.

Akkoord

Voedseltransporten via Belarus en de Baltische landen zijn eenvoudiger omdat het spoor daar dezelfde breedte heeft als in Oekraïne. De westelijke buurlanden van Oekraïne gebruiken een andere spoorbreedte, waardoor het bij de grens veel tijd kost om de voorraden over te laden.

Maandag schreef een Russische krant dat het graan via de haven van Odessa het land uit kan. Er zou een akkoord zijn tussen Turkije en Rusland om de blokkade op de Zwarte Zee gedeeltelijk op te heffen. Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn. Dan moeten namelijk eerst mijnen en andere verdedigingswerken worden weggehaald, wat de weg vrijmaakt voor een Russische aanval op de haven van Odessa.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

2 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

2 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

4 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

5 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

6 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

7 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

9 uur geleden