Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne 'nog niet klaar' om graan via Belarus te exporteren

Oekraïne 'nog niet klaar' om graan via Belarus te exporteren

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat zijn land er "nog niet klaar" voor is om graan te exporteren via Belarus. Door de Russische blokkades op de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere manieren om het graan te verschepen, om een voedselcrisis in de wereld te voorkomen.

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko zei afgelopen week dat de graanvoorraad via zijn land kan worden verplaatst naar de havens van de Baltische landen, op voorwaarde dat Belarus ook gebruik mag maken van die havens. De Russische president Vladimir Poetin noemde het ook de beste manier om het voedsel uit Oekraïne te krijgen. Zelenski wil dit plan niet uitvoeren om zo zijn "vriendelijke" buurlanden te helpen.

Volgens Poetin zijn de westerse sancties de reden dat de voedselprijzen overal stijgen. Belarus valt momenteel ook onder zware sancties doordat het als nauwe bondgenoot van Rusland optreedt. Het land stond toe dat Russische troepen Oekraïne konden binnenvallen via Belarus. Loekasjenko heeft aangekondigd deze maand weer militaire oefeningen te houden bij de Oekraïense grens.

Akkoord

Voedseltransporten via Belarus en de Baltische landen zijn eenvoudiger omdat het spoor daar dezelfde breedte heeft als in Oekraïne. De westelijke buurlanden van Oekraïne gebruiken een andere spoorbreedte, waardoor het bij de grens veel tijd kost om de voorraden over te laden.

Maandag schreef een Russische krant dat het graan via de haven van Odessa het land uit kan. Er zou een akkoord zijn tussen Turkije en Rusland om de blokkade op de Zwarte Zee gedeeltelijk op te heffen. Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn. Dan moeten namelijk eerst mijnen en andere verdedigingswerken worden weggehaald, wat de weg vrijmaakt voor een Russische aanval op de haven van Odessa.

Meer uit Buitenland

Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als voorzitter van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

26 minuten geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

37 minuten geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

59 minuten geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

1 uur geleden
Britse regering van Keir Starmer hervat financiële hulp aan UNRWA

LONDEN (ANP/RTR) - De nieuwe Britse regering van Labourpremier Keir Starmer hervat de financiële hulp aan de VN-organisatie die sinds 1949 Palestijnse vluchtelingen bijstaat, de UNRWA. De stap betekent dat de UNRWA op bijna 25 miljoen euro Britse hulp kan rekenen.

1 uur geleden
Lange rijen op internationale vliegvelden

BERLIJN (ANP) - De grote wereldwijde computerstoring heeft voor lange rijen gezorgd op internationale luchthavens. Onder meer in Seoul, Hamburg en Sydney moeten mensen lang wachten omdat veel vluchten vertraagd zijn.

1 uur geleden
Ziekenhuizen in België getroffen door storing

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn twee ziekenhuizen getroffen door de wereldwijde computerstoring, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. De overheidsdienst zegt niet om welke ziekenhuizen het gaat. De zorgverlening is niet getroffen.

1 uur geleden