
Oekraïne moet diep in Rusland kunnen terugslaan, pleit Nederland
WASHINGTON (ANP) - Oekraïne moet zo nodig dieper in Rusland kunnen terugslaan, vindt Nederland. Met name de Verenigde Staten geven Oekraïne daar maar mondjesmaat toestemming voor. Maar het land heeft volgens defensieminister Ruben Brekelmans meer armslag nodig om zich te kunnen verweren.
De VS zijn ervoor beducht om te worden meegesleurd in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ze stellen het land daarom strenge voorwaarden aan het gebruik van gekregen Amerikaanse wapens. Pas toen Rusland de tweede stad van Oekraïne, Charkiv, bedreigde kreeg Kyiv toestemming om bijvoorbeeld over de grens vurende artillerie of daar samengetrokken Russische troepen te bestoken.
Oekraïne dringt de laatste dagen opnieuw aan op verdere versoepelingen. Het wil bijvoorbeeld Russische vliegvelden kunnen aanvallen om een eind te maken aan de aanhoudende verwoestende bombardementen met vliegtuigbommen.
Internationaal recht
Oekraïnes bondgenoten zouden in plaats van een actieradius voor Oekraïne binnen Rusland ook een categorie van toegestane doelwitten kunnen afspreken, oppert Brekelmans. "Dat we tenminste kunnen zeggen dat het legitiem is voor Oekraïne om die vliegvelden en vliegtuigen te bestoken."
"Maar dat is een discussie die we met onze partners hebben", zegt de defensieminister. "Want ons standpunt is duidelijk. Wij stellen geen enkele beperking, als het binnen het internationaal recht is." Ook niet op de inzet van de F-16's die Nederland binnenkort naar Oekraïne stuurt.
Wapentuig VS
Veel westerse wapens zijn van Amerikaanse makelij, waardoor de VS vaak zeggenschap hebben over het gebruik daarvan door Oekraïne. Maar dat is bij de F-16's in ieder geval geen obstakel, maakte Nederland eerder duidelijk.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De verdeling van de "pijn" in de voorjaarsnota is een keuze van de fractievoorzitters van de coalitie. Dat zei minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Hij blijft zelf het belang van een sluitende begroting benadrukken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De bevriezing van de sociale huur bespaart de overheid 492 miljoen euro per jaar, omdat lagere huren ook lagere huurtoeslag betekent. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Deze bezuinigingen op onderwijs zijn wanbeleid, reageerde vakbondsvoorzitter Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag na publicatie van de voorjaarsnota. Het kabinet wil vanaf 2028 een regeling schrappen die is bedoeld om kwetsbare leerlingen in het onderwijs te helpen. Volgens Roovers gaat dit de maatschappij nog veel meer kosten opleveren in de toekomst. "Ik ben echt woedend."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft enkele miljarden euro's vrijgespeeld door de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat het kabinet hierdoor tot 2030 ruim 4,7 miljard euro minder uitgeeft aan kinderopvangtoeslag dan eerder afgesproken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet int de komende twee jaar in totaal 2,5 miljard euro om te compenseren voor de vermogensbelasting die het misliep door problemen met box 3. Dat staat in de voorjaarsnota.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamp Westerbork krijgt 15 miljoen euro van het kabinet om de plannen voor renovatie en vernieuwing te kunnen uitvoeren. Daarmee kan het terrein worden opgeknapt en een nieuw museum worden gebouwd. Dat staat in de voorjaarsnota die vrijdag is gepubliceerd.
1 dag geleden