Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: miljoenen tonnen graan via Donau verscheept

Oekraïne: miljoenen tonnen graan via Donau verscheept

KIEV (ANP/DPA) - Er wordt momenteel meer Oekraïens graan via de Donau verscheept dan op enig moment tijdens de oorlog die inmiddels een halfjaar duurt. Alleen zaterdag al werd 45.000 ton graan via de rivier verscheept, aldus het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. Dat gebeurt vanuit de havens van Izmajil, Reni en Oest-Doenajsk op de grens met Roemenië.

Sinds maart gaat het om 4 miljoen ton graan, die via de Donau is vervoerd. Die rivier is belangrijker geworden voor Oekraïne omdat de havens aan de Zwarte Zee maandenlang geblokkeerd werden door Rusland. Miljoenen tonnen graan konden daardoor het land niet verlaten.

Pas eind juli sloten Oekraïne en Rusland onder toezicht van de Verenigde Naties en Turkije een deal om graantransporten over zee weer mogelijk te maken. Volgens het Istanbul Coordination Center, dat de graantransporten in de gaten houdt, is sindsdien zo'n 1 miljoen ton graan en andere voedingsmiddelen over de Zwarte Zee vervoerd. 103 schepen voeren vanuit of naar Oekraïne.

Er is ook nog graan vervoerd via het spoor en via ingewikkelder routes. Zo werd er graan via de Donau naar Roemenië vervoerd om daar weer per schip via de Zwarte Zee verder te worden gevoerd.

Meer uit Financieel

Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 minuten geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

29 minuten geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

1 uur geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

2 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

3 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

3 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

4 uur geleden