Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne mikt op drie vluchtwegen, ook uit Marioepol

Oekraïne mikt op drie vluchtwegen, ook uit Marioepol

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne hoopt dinsdag drie humanitaire vluchtroutes te kunnen openen om burgers uit belegerde steden en dorpen te evacueren. Een daarvan is bedoeld om mensen in eigen auto’s uit de in puin geschoten zuidelijke havenstad Marioepol te laten vertrekken, zei vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Die omsingelde stad ligt al weken onder vuur van Russische troepen, maar het verzet is hevig. Volgens Oekraïne zijn in Marioepol de afgelopen weken zeker 5000 mensen gedood, maar het werkelijke aantal zou wel eens twee keer zo hoog kunnen zijn. In de stad zonder watertoevoer, elektriciteit en verwarming woonden voor de oorlog meer dan 430.000 mensen. Volgens de burgemeester willen ongeveer 160.000 inwoners Marioepol verlaten.

Meer uit Buitenland

VN-hof besluit vrijdag over maatregelen om Rafah-offensief Israël

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit vrijdag of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

1 uur geleden
Sunak en Starmer trappen Britse verkiezingscampagne af

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak en zijn uitdager Keir Starmer hebben de campagne voor de verkiezingen afgetrapt. De leiders van de Conservatieven en Labour hebben nog zes weken om de kiezers te overtuigen op hun partijen te stemmen.

1 uur geleden
China stuurt 'serieuze waarschuwing' met oefeningen bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China stuurt met zijn militaire oefeningen bij Taiwan een "serieuze waarschuwing", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Degenen die een onafhankelijk Taiwan steunen, zullen volgens hem achterblijven met "gebroken hoofden en stromend bloed".

1 uur geleden
Macron noemt rellen Nieuw-Caledonië 'ongekende opstand'

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de rellen in Nieuw-Caledonië een "absoluut ongekende opstand". Hij landde donderdagochtend lokale tijd op de eilandengroep en hoopt de rust weer terug te brengen.

3 uur geleden
Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

3 uur geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

5 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

7 uur geleden