Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne mikt op drie vluchtwegen, ook uit Marioepol

Oekraïne mikt op drie vluchtwegen, ook uit Marioepol

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne hoopt dinsdag drie humanitaire vluchtroutes te kunnen openen om burgers uit belegerde steden en dorpen te evacueren. Een daarvan is bedoeld om mensen in eigen auto’s uit de in puin geschoten zuidelijke havenstad Marioepol te laten vertrekken, zei vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Die omsingelde stad ligt al weken onder vuur van Russische troepen, maar het verzet is hevig. Volgens Oekraïne zijn in Marioepol de afgelopen weken zeker 5000 mensen gedood, maar het werkelijke aantal zou wel eens twee keer zo hoog kunnen zijn. In de stad zonder watertoevoer, elektriciteit en verwarming woonden voor de oorlog meer dan 430.000 mensen. Volgens de burgemeester willen ongeveer 160.000 inwoners Marioepol verlaten.

Meer uit Buitenland

Hevig winterweer in Oekraïne, strijd gaat wel door

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wordt al enkele dagen getroffen door hevig winterweer. Gouverneur Oleh Kiper van Odesa meldt dat 313 plaatsen in zijn regio zonder stroom zitten door sneeuwstormen. De strijd in Oekraïne gaat volgens waarnemers wel door.

51 minuten geleden
Noord-Korea: onze nieuwe spionagesatelliet nam al foto Witte Huis

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea zegt dat het met de eerste eigen spionagesatelliet foto's heeft genomen van het Witte Huis en het Pentagon. Leider Kim Jong-un zou de beelden volgens staatsmedia al hebben bekeken.

2 uur geleden
Reddingswerkers zijn nog vijf meter van mannen in tunnel India

UTTARKASHI (ANP/AFP) - Reddingswerkers in India zijn de 41 werkers die al ruim twee weken vastzitten in een tunnel tot op vijf meter genaderd. Het graven gaat met de hand verder. De autoriteiten laten weten dat een ontsnappingsgang inmiddels 52 meter lang is, bij 57 meter worden de vastzittende mannen bereikt. Er wordt "spoedig" een doorbraak verwacht, zei een minister van de staat Uttarakhand, zonder verder met details te komen.

2 uur geleden
Twee mannen vrijgesproken die decennia vastzaten in New York

NEW YORK (ANP/AFP) - Twee Amerikanen die al decennia vastzaten, zijn maandag vrijgesproken door rechtbanken in New York. Het gaat om Wayne Gardine (49), die meer dan achttien jaar vastzat voor een moord in 1994, en Jabar Walker (49), die werd veroordeeld voor de moord op twee mannen in 1995. Na herziening, aangevraagd door twee verschillende stichtingen, houden de veroordelingen juridisch niet stand. Zo waren er gebrekkige getuigenverklaringen en procedurefouten, erkennen de openbaar aanklagers.

3 uur geleden
Haaretz: bekende Palestijnse activiste Tamimi op lijst vrijlating

JERUZALEM (ANP) - De bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi staat volgens de Israëlische krant Haaretz op de lijst van Palestijnse gevangenen die dinsdag worden vrijgelaten in ruil voor Israëlische gijzelaars. De 22-jarige Tamimi zit sinds 6 november vast. Ze ging in 2017 viral toen ze een Israëlische militair sloeg.

3 uur geleden
Duitse deelstaat Hessen worstelt met winterse 'sneeuwchaos'

BAD SCHWALBACH (ANP/DPA) - Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen hebben maandag te maken gehad met zware sneeuwval die plaatselijk voor grote problemen zorgde. Een brandweercommandant liet aan de Süddeutsche Zeitung weten dat "bomen als lucifers afbraken". Tientallen mensen moesten de nacht door het winterse weer doorbrengen op een school in Wiesbaden.

3 uur geleden
Duitse minister blij met vrijlating tieners uit Gazastrook

BERLIJN/TEL AVIV (ANP) - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft op X laten weten dat in de nacht van maandag op dinsdag twee Duitse tieners zijn vrijgelaten uit de Gazastrook. Zij werden door Hamas gegijzeld en behoorden tot de groep van elf gijzelaars die op dag vier van het staakt-het-vuren werd vrijgelaten.

6 uur geleden