Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne meldt beschietingen op zuidoostelijke stad Zaporizja

Oekraïne meldt beschietingen op zuidoostelijke stad Zaporizja

ZAPORIZJA (ANP/DPA) - De Oekraïense stad Zaporizja in het zuidoosten van het land is volgens de lokale autoriteiten woensdagochtend vroeg bestookt met raketten. De regionale overheid spreekt van vier Russische ballistische raketten die afgevuurd werden op de stad, waarvan er een zou zijn uitgeschakeld door de luchtafweer.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is en of er slachtoffers zijn gevallen. Reddingsdiensten zijn ter plaatse, stelt de regioregering op Telegram. Zaporizja ligt ruim 200 kilometer ten noordwesten van de door Rusland bezette havenstad Marioepol.

Volgens het Russische ministerie van Defensie is een fabriek getroffen waar motoren werden geproduceerd. Het leger zegt die fabriek te hebben geraakt, zodat de motoren niet meer in militaire vliegtuigen of onbemande drones gebruikt kunnen worden. Ook zegt het ministerie een treinstation in de buurt te hebben getroffen om het transport van Oekraïense troepen te stoppen. Deze beweringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Rusland is erop gebrand de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk in handen te krijgen. Volgens een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie is het Russische offensief in de Donbas momenteel in de actiefste fase.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

59 minuten geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

1 uur geleden
Nieuwe president wil haar land niet langer Noord-Macedonië noemen

SKOPJE (ANP/AFP) - De nieuwe president van Noord-Macedonië, Gordana Siljanovska-Davkova, heeft in haar inaugurele toespraak op zondag haar land "Macedonië" genoemd. De officiële naam van het land is sinds 2018 Noord-Macedonië.

1 uur geleden
Tientallen doden en vermisten op Sumatra door overstromingen

JAKARTA (ANP/AFP) - Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 34 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen. Huizen, wegen en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zestien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten. Lokale reddingswerkers, politie, soldaten en vrijwilligers zoeken naar de vermisten.

2 uur geleden
Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

JABALIA (ANP/AFP/RTR) - In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

3 uur geleden
Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Volgens gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zijn bij de aanval minstens twee mensen gedood en liggen er mogelijk nog meer mensen onder het puin. Persbureau Reuters had eerder zeven doden gemeld.

4 uur geleden
Meer dan 35.000 mensen omgekomen in Gaza door oorlog met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - 35.034 inwoners van Gaza zijn omgekomen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober vorig jaar uitbrak, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

5 uur geleden