Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne krijgt 500 Duitse luchtdoelraketten geleverd

Oekraïne krijgt 500 Duitse luchtdoelraketten geleverd

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïne heeft vijfhonderd Strela-luchtdoelraketten gekregen van Duitsland. De regering in Kiev bevestigde dat na berichtgeving in Welt am Sonntag. De wapens, af te schieten vanaf de schouder, zijn volgens de Duitse krant drie dagen geleden in Polen overgedragen.

Een woordvoerster van het Duits ministerie van Defensie zei wegens "operationele - en veiligheidsaspecten" geen mededelingen te kunnen doen over de aard van deze zending. Ze zei wel dat Berlijn de Oekraïense strijdkrachten militair materieel van allerlei soort heeft beloofd en voor een belangrijk deel ook al heeft geleverd. Naar mogelijkheid kan dat meer worden.

Oorspronkelijk was er sprake van om maximaal 2700 Strela's ter beschikking te stellen, maar daar moet de Duitse nationale veiligheidsraad zich nog over buigen. Het gaat om raketten van Russische makelij die komen uit de voorraad van het volksleger van de voormalige DDR.

Na aanvankelijke terughoudendheid ten aanzien van de Russische inval, heeft Duitsland een totale ommezwaai gemaakt en behalve militaire uitrusting als helmen en kogelwerende vesten ook antitankwapens en Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne gestuurd.

Meer uit Buitenland

Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

53 minuten geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

54 minuten geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

1 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

2 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

2 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

2 uur geleden
President Iran brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt woensdag toch geen bezoek aan Turkije, meldt het kantoor van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat het bezoek is uitgesteld, maar meldt geen nieuwe datum. Het is niet duidelijk waarom Raisi niet naar Turkije gaat.

2 uur geleden