Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne krijgt 4,5 miljard euro van EU om weer vooruit te kunnen

Oekraïne krijgt 4,5 miljard euro van EU om weer vooruit te kunnen

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne heeft een Europese uitkering van 4,5 miljard euro ontvangen tijdens een bezoek van de Oekraïense premier Denys Sjmyhal aan Brussel. Dat geld uit het Oekraïnefonds moet het land, dat ernstig in geldnood zit, voorlopig weer helpen om de ergste nood te lenigen. Sjmyhal bedankte na afloop van het bezoek de EU uitbundig.

"Zo ontstaat er geen gat in de hulp die we krijgen", zei hij, verwijzend naar de vele hulp die de EU tot nu toe al heeft gegeven. Daarbovenop komt er nog bilaterale hulp van allerlei EU-landen. Maar het geld gaat in Oekraïne ook snel op door de vele verwoestingen en de oorlogsinvesteringen.

De EU en Oekraïne ontmoeten elkaar sinds 2017 periodiek om de samenwerking te verbeteren. Deze ontmoeting met Sjmyhal in Brussel was de eerste ontmoeting van de zogenoemde EU-Oekraïne Associatieraad sinds de EU-landen afgelopen december besloten om de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te starten.

Financieel plan

Sjmyhal overhandigde Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een uitgebreid financieel plan. De financiële hervorming moet niet alleen de toekomstige EU-toetreding dienen, maar is nu al belangrijk om EU-landen en investeerders gerust te stellen dat Oekraïne het geld correct besteedt.

Sjmyhal benadrukte dat een voorspelbare geldstroom voor Oekraïne belangrijk is. "Oekraïne en de EU groeien almaar dichter naar elkaar en zullen daarna voor altijd samen blijven", voorspelde hij.

Meer uit Buitenland

Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

1 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

2 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

2 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

2 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

4 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

5 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

5 uur geleden