Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne in play-offs: de soldaten willen dat we voetballen

Oekraïne in play-offs: de soldaten willen dat we voetballen

HOOFDDORP (ANP) - Oekraïne voetbalt woensdag in de play-offs voor het wereldkampioenschap in Qatar tegen Schotland en vanzelfsprekend dringt de vraag zich op of het door oorlog verscheurde land dat wel moet doen. "Ik vind van wel", zegt Evgeniy Levchenko, de in Nederland wonende voormalig international van het land. "Het kan mensen verbinden, een uitweg bieden. Maar het is een beetje dubbel, ook voor mij."

"De meeste landgenoten zeggen ja, doe maar", vervolgt de voormalige prof van onder meer Vitesse, Cambuur, Sparta en FC Groningen. "Maar er zijn ook kritische geluiden. We worden plat gebombardeerd, veel mensen in Oekraïne hebben niets te eten, mensen gaan dood. Het is verschrikkelijk. Veel soldaten staan echter achter het elftal. Zij zeggen: wij vechten op het slagveld, doen jullie dat op het voetbalveld. Geef een signaal af aan de hele wereld dat we er nog zijn."

Levchenko had recentelijk nog contact met de nationale selectie, die zich in het buitenland voorbereidt op de ontmoeting met Schotland en (bij winst) op de beslissende confrontatie met Wales. "Elke speler leeft op een andere manier naar de wedstrijd toe", zegt Levchenko. "Mentaal en fysiek is het heel moeilijk voor iedereen. De vraag is of ze normaal kunnen voetballen of dat de emoties de boventoon gaan voeren. Dat laatste is natuurlijk ook heel goed voorstelbaar."

Schotland

De Schotse aanvoerder Andrew Robertson liet al weten te verwachten dat de hele wereld voor Oekraïne is, met uitzondering dan van Schotland. "Maar wij voetballen ook voor onze droom", voegde de linksachter van Liverpool er bijna verontschuldigend aan toe. Levchenko vindt dat volkomen logisch. "Geen enkele speler van Oekraïne wil dat er cadeaus worden uitgedeeld aan ons. We willen op het veld laten zien dat we de beste zijn. Zo niet, dan is dat jammer, maar zo hoort dat in de sport."

Zelf zal hij de wedstrijd in Glasgow niet bijwonen. Alle activiteiten om hulp te bieden aan zijn land slokken hem te veel op. Levchenko is daarnaast ook nog voorzitter van de vakbond van Nederlandse voetballers, de VVCS. Wel blijft hij ten zeerste betrokken bij het voetbal in Oekraïne. "Ik hoop dat het mogelijk is onze nationale competitie binnenkort weer te laten beginnen. Twee, drie dagen geleden is daarover overleg geweest. Iedereen wil het graag eigenlijk. Maar in Oekraïne is het lastig, misschien kunnen we uitwijken naar Polen of Turkije. Dan is het de vraag of alle clubs dat kunnen betalen. Er worden in elk geval pogingen ondernomen. Hopelijk lukt het."

Meer uit Voetbal

AZ strijdt tegen FC Twente voor laatste kans op derde plaats

ALKMAAR (ANP) - AZ legt zich niet neer bij een vierde eindklassering in de Eredivisie. De club uit Alkmaar wil zich zondag met een thuiszege op FC Twente volop mengen in de strijd om de derde positie, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League.

9 minuten geleden
Trainer Van Bommel staat voor vertrek bij Antwerp

ANTWERPEN (ANP) - Trainer Mark van Bommel staat voor een vertrek bij Royal Antwerp FC. De 47-jarige oud-voetballer van PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan is na dit seizoen toe aan een nieuwe uitdaging, zo weten media uit Nederland en België.

10 minuten geleden
Afzwaaiende Van Polen in andere functie verder bij PEC Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Bram van Polen blijft na het beëindigen van zijn actieve voetbalcarrière behouden voor PEC Zwolle. Dat laat algemeen directeur Xander Czaikowski weten op de website van de Zwollenaren.

13 minuten geleden
Verdediger Timber keert terug in selectie van Arsenal

LONDEN (ANP/DPA) - Jurriën Timber keert terug in de selectie van de hoofdmacht van Arsenal. Trainer Mikel Arteta heeft de 22-jarige verdediger opgenomen in zijn keurkorps voor het thuisduel van zaterdag met Bournemouth.

37 minuten geleden
FC Volendam haalt jonge verdediger Steur terug

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam heeft voor volgend seizoen Daan Steur aan de selectie toegevoegd. De 21-jarige verdediger komt over van de amateurs van buurman RKAV Volendam en tekent voor een jaar, met een optie op een extra seizoen.

41 minuten geleden
Berghuis, Brobbey en Henderson weer inzetbaar bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Steven Berghuis staat voor een rentree bij Ajax. Hij heeft afgelopen week meegetraind en is inzetbaar voor het uitduel van zondag met FC Volendam.

1 uur geleden
Clubicoon Reus verlaat na twaalf seizoenen Borussia Dortmund

DORTMUND (ANP) - Marco Reus verlaat aan het einde van dit seizoen Borussia Dortmund. De gewezen aanvoerder speelde in totaal 21 jaar voor de club. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd en dat gebeurt met wederzijdse instemming, meldt Dortmund op zijn clubsite.

1 uur geleden