Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne iets positiever over vluchtroutes na overleg met Russen

Oekraïne iets positiever over vluchtroutes na overleg met Russen

BREST (ANP/RTR) - Volgens Oekraïne heeft de derde ronde van vredesoverleg met de Russen geleid tot kleine positieve ontwikkelingen bij de vluchtroutes van burgers uit belaagde Oekraïense steden. Het gaat om de zogenoemde humanitaire corridors. Volgens de Oekraïense onderhandelaars is er echter geen resultaat geboekt dat de situatie "belangrijk" verbetert. Zij spraken wel over intensief overleg.

De Russen vonden het na afloop nog te vroeg om over iets positiefs te spreken. Zij verwachten "heel binnenkort" opnieuw met Oekraïne om de tafel te zitten voor een vierde ronde. Volgens een onderhandelaar valt het besluit daarover mogelijk al dinsdag.

De corridors waren bij het vorige overleg afgelopen donderdag overeengekomen. Maar Oekraïners en Russen verwijten elkaar de wapenstilstand tijdens evacuaties te schenden, waardoor er bijvoorbeeld uit de havenstad Marioepol nauwelijks inwoners konden vertrekken. De Oekraïense regering in Kiev is er ook verbolgen over dat door de Russen geplande vluchtroutes naar Rusland en bondgenoot Belarus leiden, dus naar gebied van de vijand.

Bij de onderhandelingen wil Kiev vooral een onmiddellijk staakt-het-vuren bereiken, gevolgd door een terugtrekking van de Russische troepen. Moskou op zijn beurt eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt en in de grondwet verankert dat Oekraïne neutraal blijft, en dus geen lid wordt van het westerse NAVO-bondgenootschap. Kiev moet verder de Krim als Russisch grondgebied erkennen en de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten.

Meer uit Buitenland

Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

3 uur geleden
Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

5 uur geleden
Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

8 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

9 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

10 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

10 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

10 uur geleden