Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne iets positiever over vluchtroutes na overleg met Russen

Oekraïne iets positiever over vluchtroutes na overleg met Russen

BREST (ANP/RTR) - Volgens Oekraïne heeft de derde ronde van vredesoverleg met de Russen geleid tot kleine positieve ontwikkelingen bij de vluchtroutes van burgers uit belaagde Oekraïense steden. Het gaat om de zogenoemde humanitaire corridors. Volgens de Oekraïense onderhandelaars is er echter geen resultaat geboekt dat de situatie "belangrijk" verbetert. Zij spraken wel over intensief overleg.

De Russen vonden het na afloop nog te vroeg om over iets positiefs te spreken. Zij verwachten "heel binnenkort" opnieuw met Oekraïne om de tafel te zitten voor een vierde ronde. Volgens een onderhandelaar valt het besluit daarover mogelijk al dinsdag.

De corridors waren bij het vorige overleg afgelopen donderdag overeengekomen. Maar Oekraïners en Russen verwijten elkaar de wapenstilstand tijdens evacuaties te schenden, waardoor er bijvoorbeeld uit de havenstad Marioepol nauwelijks inwoners konden vertrekken. De Oekraïense regering in Kiev is er ook verbolgen over dat door de Russen geplande vluchtroutes naar Rusland en bondgenoot Belarus leiden, dus naar gebied van de vijand.

Bij de onderhandelingen wil Kiev vooral een onmiddellijk staakt-het-vuren bereiken, gevolgd door een terugtrekking van de Russische troepen. Moskou op zijn beurt eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt en in de grondwet verankert dat Oekraïne neutraal blijft, en dus geen lid wordt van het westerse NAVO-bondgenootschap. Kiev moet verder de Krim als Russisch grondgebied erkennen en de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten.

Meer uit Buitenland

CNN: Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bericht nieuwszender CNN op basis van een brief van justitie.

25 minuten geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

29 minuten geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

2 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

3 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

3 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

3 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

4 uur geleden