Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne geeft toe achter aanvallen op Krim te zitten

Oekraïne geeft toe achter aanvallen op Krim te zitten

KIEV (ANP/DPA) - Een serie explosies die het schiereiland de Krim vorige maand trof, was het werk van het Oekraïense leger. De ontploffingen, die naast een Russisch legerdepot ook een militair vliegveld hebben beschadigd, werden volgens de opperbevelhebber van het Oekraïense leger veroorzaakt door raketaanvallen. Het is voor het eerst dat Kiev toegeeft achter de aanvallen te zitten.

De belangrijkste man van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, schrijft woensdag in een artikel voor de nieuwssite Ukrinform over de raketaanvallen. Tien Russische gevechtsvliegtuigen zouden begin vorige maand op een luchtmachtbasis op de Krim zijn vernietigd "om het Kremlin te tonen dat Kiev ook ver van de frontlinie doelen kan treffen". The New York Times bevestigde eerder op basis van satellietbeelden dat zeker acht toestellen door meerdere explosies werden vernietigd. Rusland stelde destijds slechts dat de ontploffing van munitie de schade veroorzaakte. Het ministerie van Defensie ontkende een aanval.

Ook Oekraïne gaf niet eerder officieel toe verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen, waarbij meerdere gewonden en een dode viel. Wel hintte president Volodimir Zelenski erop, door te stellen dat de "oorlog met Rusland pas eindigt als het door Moskou in 2014 geannexeerde schiereiland de Krim is bevrijd". Ook waarschuwde hij Oekraïners in bezet gebied vorige maand weg te blijven van militaire faciliteiten "om zo het aantal burgerdoden te beperken".

In het artikel voor Ukrinform waarschuwt Zaloezjny ook voor de mogelijkheid dat het Kremlin een nucleair wapen inzet. Een "beperkte nucleaire oorlog tussen Rusland en het Westen" valt wat hem betreft niet uit te sluiten.

Meer uit Buitenland

Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street in Londen.

43 minuten geleden
Premier Netanyahu noemt erkenning Palestina prijs voor terrorisme

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de erkenning van Palestina als staat door drie Europese landen "een prijs voor terrorisme" genoemd.

44 minuten geleden
Krant: Verenigd Koninkrijk houdt in juli parlementsverkiezingen

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak kondigt later woensdag aan dat in juli vervroegd parlementsverkiezingen worden gehouden. Dat zeggen ingewijden tegen de Britse krant The Guardian.

1 uur geleden
President Biden wijst eenzijdige erkenning Palestina af

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden heeft herhaald dat de Verenigde Staten de eenzijdige erkenning van de staat Palestina afkeuren. Ierland, Noorwegen en Spanje hebben besloten Palestina te gaan erkennen.

3 uur geleden
Russisch ministerie verwijdert plannen over grenzen Baltische Zee

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie heeft een document op de website verwijderd dat in buurlanden tot ophef had geleid. In het stuk stond dat het ministerie opnieuw de coördinaten van de territoriale wateren op de Baltische Zee wilde berekenen en de grenzen wilde verleggen. Finland en Litouwen reageerden verontwaardigd.

3 uur geleden
Vicepremier: Fico nog altijd in stabiele maar ernstige toestand

HANDLOVÁ (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico is een week nadat hij werd neergeschoten nog altijd in stabiele, maar ernstige toestand. Dat heeft vicepremier Robert Kalinák gezegd na een extra vergadering van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij kan nog niet van de stad Banská Bystrica naar de hoofdstad Bratislava worden overgebracht, zoals de bedoeling was.

5 uur geleden
Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

6 uur geleden