Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne gaat meer mannen oproepen voor strijd tegen Russen

Oekraïne gaat meer mannen oproepen voor strijd tegen Russen

KYIV (ANP/DPA) - Oekraïne verwacht een verdere mobilisatie voor de strijd tegen de Russische invasietroepen. De mobilisatie zal echter niet verder gaan dan volgens de bepalingen die bij de start van de oorlog vorig jaar werden vastgelegd.

Er is geen sprake van een ongeplande maatregel, verzekert Kyiv. De mobilisatie is al anderhalf jaar aan de gang. "Ophef is nergens voor nodig. Alles verloopt volgens het plan dat we momenteel volgen", aldus een topambtenaar van de Nationale Veiligheidsraad.

Na de Russische invasie werd de staat van beleg afgekondigd. Alle mannen tussen achttien en zestig jaar zijn daardoor verplicht hun dienstplicht te vervullen als ze worden opgeroepen. Uitzonderingen zijn er bijvoorbeeld in verband met de gezondheid of bij alleenstaande vaders. Hoeveel personen tot nu toe zijn opgeroepen is niet bekend, maar vorig jaar waren het er al honderdduizenden.

Onlangs werd Oekraïne opgeschrikt door een corruptieschandaal bij de oproepingen. De media brachten de zaak aan het licht waarbij een ambtenaar vastgoed in Spanje had gekocht, blijkbaar met steekpenningen die hij kreeg door rijke jonge Oekraïners ongeschikt voor de dienstplicht te verklaren. President Zelensky gaf daarop de opdracht het hele systeem tegen het licht te houden.

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

35 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

38 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

48 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

52 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

57 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

2 uur geleden