Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne gaat macht rijke elite aan banden leggen

Oekraïne gaat macht rijke elite aan banden leggen

KIEV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft wetgeving aangenomen om de invloed van rijke zakenlieden aan banden te leggen. Dat gebeurde een dag nadat een auto met een topadviseur van president Zelenski onder vuur was genomen met een automatisch geweer.

Steenrijke tycoons die bekendstaan als oligarchen hebben in Oekraïne ook veel politieke invloed. Zakenlieden die onder de nieuwe wet vallen, mogen straks geen politieke partijen meer financieren of deel uitmaken van de regering. Ook moeten ze hun bezittingen laten registreren en mogen ze niet meedoen aan privatiseringen.

Zakenlieden moeten aan een aantal criteria voldoen om aangemerkt te worden als oligarch. Er wordt onder meer gekeken naar hun vermogen en hun invloed op de media. Oekraïense media hebben eerder geschat dat ongeveer tien Oekraïners met de aangescherpte regels te maken krijgen.

Verband

Medewerkers van Zelenski hadden geopperd dat er een verband kan zijn tussen de nieuwe wetgeving en de schietpartij van woensdag. Toen beschoten onbekenden in de buurt van Kiev de wagen met presidentieel topadviseur Sergej Sjefir. Die bleef zelf ongedeerd. Zijn chauffeur raakte wel gewond.

De wetgeving wordt na de parlementaire goedkeuring nog niet meteen van kracht. De president moet ook nog tekenen. Critici binnen de oppositie schilderen de wet af als populistisch. Ze vinden dat Zelenski beter werk kan maken van het verstevigen van de rechtstaat en wetgeving tegen monopolievorming.

Corruptie

Politieke nieuwkomer Zelenski won in 2019 de verkiezingen nadat hij had beloofd werk te maken van de strijd tegen corruptie. Hij wordt zelf niet tot de rijke zakelijke elite gerekend. De president maakte voor zijn politieke carrière naam als komiek. Hij speelde in een hitserie op de televisie de rol van docent die het tot president schopt.

Tegenstanders van Zelenski kunnen wel hinder ondervinden van de oligarchenwet. Zijn voorganger en politieke rivaal Petro Porosjenko, bijgenaamd de 'chocoladekoning', bezit onder meer een snoepimperium en televisiezenders.

Meer uit Buitenland

Biden wil alleen met Poetin praten als die oorlog wil beëindigen

WASHINGTON (ANP) - Een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin is pas aan de orde als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen, zegt zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. "Dan wil ik graag met hem gaan zitten om te bespreken waar hij aan denkt", zei Biden op een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Washington.

58 minuten geleden
Marokkanen massaal de straat op in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Marokkanen in Brussel vieren het succes van het Marokkaanse voetbalteam op het WK in Qatar, dat zich kwalificeerde voor de volgende ronde, uitbundig in de straten. De politie meldt vooralsnog geen incidenten. Na de overwinning van Marokko op België zondag kwam het in Brussel en andere Belgische steden tot ongeregeldheden.

2 uur geleden
Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

PARIJS (ANP/DPA) - Ruim 3,5 jaar na de verwoestende brand in de kathedraal Notre-Dame in Parijs is het eerste ingestorte stenen gewelf hersteld, een belangrijke stap naar de geplande heropening in 2024. Vaklieden hebben 14 kubieke meter steen gebruikt voor de reconstructie. Het gewelfde plafond in het noordelijke transept van de iconische kerk was verbrijzeld door instortende delen.

3 uur geleden
Gevangen Belarussische protestleider niet meer op intensive care

MINSK (ANP/RTR) - De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova ligt niet meer op de intensive care van een ziekenhuis. Haar toestand is verbeterd en ze is overgeplaatst naar een andere afdeling, melden politieke bondgenoten.

5 uur geleden
EU-kopstuk Michel vraagt Chinese president om Poetin te bewerken

BEIJING/BRUSSEL (ANP) - EU-kopstuk Charles Michel heeft op bezoek in Beijing China opgeroepen Rusland van verder geweld tegen Oekraïne te weerhouden. De Chinese president Xi Jinping benadrukte dat er een politieke oplossing voor het conflict moet komen.

6 uur geleden
Zuid-Afrikaanse president overweegt aftreden na schandaal

JOHANNESBURG (ANP) - De top van het in Zuid-Afrika regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) komt donderdagavond bijeen om een onderzoeksrapport te bespreken naar wat de affaire Phala Phala-boerderij wordt genoemd. President Cyril Ramaphosa zou op het punt staan af te treden naar aanleiding van het rapport, omdat het resultaat een afzettingsprocedure tegen de president zou rechtvaardigen. De Phala Phala-boerderij is een landgoed en wildpark van Ramaphosa ten noorden van Pretoria.

8 uur geleden
Europol ontmantelt netwerk dat gevaarlijk paardenvlees verkoopt

DEN HAAG (ANP) - Europol heeft in Spanje en België 41 mensen gearresteerd voor het verkopen van mogelijk gevaarlijk paardenvlees. Het Europese criminele netwerk wordt in verband gebracht met voedselfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook is in Spanje een halve ton paardenvlees in beslag genomen.

9 uur geleden