Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne gaat macht rijke elite aan banden leggen

Oekraïne gaat macht rijke elite aan banden leggen

KIEV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft wetgeving aangenomen om de invloed van rijke zakenlieden aan banden te leggen. Dat gebeurde een dag nadat een auto met een topadviseur van president Zelenski onder vuur was genomen met een automatisch geweer.

Steenrijke tycoons die bekendstaan als oligarchen hebben in Oekraïne ook veel politieke invloed. Zakenlieden die onder de nieuwe wet vallen, mogen straks geen politieke partijen meer financieren of deel uitmaken van de regering. Ook moeten ze hun bezittingen laten registreren en mogen ze niet meedoen aan privatiseringen.

Zakenlieden moeten aan een aantal criteria voldoen om aangemerkt te worden als oligarch. Er wordt onder meer gekeken naar hun vermogen en hun invloed op de media. Oekraïense media hebben eerder geschat dat ongeveer tien Oekraïners met de aangescherpte regels te maken krijgen.

Verband

Medewerkers van Zelenski hadden geopperd dat er een verband kan zijn tussen de nieuwe wetgeving en de schietpartij van woensdag. Toen beschoten onbekenden in de buurt van Kiev de wagen met presidentieel topadviseur Sergej Sjefir. Die bleef zelf ongedeerd. Zijn chauffeur raakte wel gewond.

De wetgeving wordt na de parlementaire goedkeuring nog niet meteen van kracht. De president moet ook nog tekenen. Critici binnen de oppositie schilderen de wet af als populistisch. Ze vinden dat Zelenski beter werk kan maken van het verstevigen van de rechtstaat en wetgeving tegen monopolievorming.

Corruptie

Politieke nieuwkomer Zelenski won in 2019 de verkiezingen nadat hij had beloofd werk te maken van de strijd tegen corruptie. Hij wordt zelf niet tot de rijke zakelijke elite gerekend. De president maakte voor zijn politieke carrière naam als komiek. Hij speelde in een hitserie op de televisie de rol van docent die het tot president schopt.

Tegenstanders van Zelenski kunnen wel hinder ondervinden van de oligarchenwet. Zijn voorganger en politieke rivaal Petro Porosjenko, bijgenaamd de 'chocoladekoning', bezit onder meer een snoepimperium en televisiezenders.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Armin Laschet weg als premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP) - De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is afgetreden. De christendemocraat wordt dinsdag lid van de Bondsdag in Berlijn. Hij heeft gezegd "een enkele reis" Berlijn te nemen en keert dus naar verwachting niet terug in de politiek van de deelstaat die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst.

53 minuten geleden
VN-onderzoek: jongeren willen strengere klimaatmaatregelen

NEW YORK (ANP) - Jongeren onder de 18 zien klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen en willen strengere maatregelen. Ze zijn daarbij aanmerkelijk positiever over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) op basis van een groot onderzoek. Samen met de universiteit van Oxford ondervroeg het UNDP bijna 700.000 inwoners van de twintig grootste economieën van de wereld, onder wie ruim 300.000 jongeren.

2 uur geleden
CNN: miljoenen gebruikte medische handschoenen als nieuw verkocht

WASHINGTON (ANP) - Sinds het begin van de coronapandemie hebben Thaise bedrijven miljoenen inferieure en gebruikte medische handschoenen aan afnemers in de Verenigde Staten geleverd. Volgens CNN is het slechts 'het topje van de ijsberg'. De zender heeft tien maanden onderzoek gedaan in de VS en Thailand en baseert zich op invoerdocumenten en gesprekken met Amerikaanse distributeurs van de handschoenen.

5 uur geleden
Veel overlast door regen aan westkust VS

SACRAMENTO (ANP) - Een zware regenstorm die sinds het weekend over de westkust van de Verenigde Staten trekt, zorgt voor veel overlast. In de staten Californië, Oregon en Washington zitten zo'n 350.000 huishoudens zonder stroom. Ook zijn wegen geblokkeerd door overstromingen en modderlawines. De regenbuien houden maandag aan.

7 uur geleden
Wereldgezondheidsorganisatie: dit jaar 40 procent gevaccineerd

BERLIJN (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt vast aan haar doelstelling dat eind dit jaar 40 procent van de wereldbevolking is gevaccineerd tegen het coronavirus. De rijke landen moeten dan wel een stapje terug doen en meer vaccins overlaten aan de armere landen, vindt WHO-boos Tedros: "Dit doel is haalbaar".

12 uur geleden
China wil gebruik fossiele energie voor 2060 fors terugdringen

BEIJING (ANP/AFP) - China streeft ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2060 tot onder de 20 procent van het totale energieverbruik terug te brengen, staat in een zondag door staatsmedia gepubliceerd plan. Het plan volgt op een belofte van president Xi Jinping om het gebruik van steenkool in China drastisch te reduceren, met als doel in 2060 klimaatneutraliteit te bereiken. De opwekking en het verbruik van energie moet dan niet meer tot extra CO2-uitstoot leiden.

16 uur geleden
Israël wil ruim 1300 huizen bouwen voor kolonisten op Westoever

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël gaat 1355 huizen bouwen voor kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, zei het ministerie van Bouw zondag. "Aanbestedingen zijn gepubliceerd voor 1355 woningen in Judea en Samaria", aldus het ministerie, onder verwijzing naar de bijbelse namen die in Israël veel worden gebruikt voor de Westelijke Jordaanoever.

18 uur geleden