Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne en 18 andere landen krijgen 2 miljard militaire steun VS

Oekraïne en 18 andere landen krijgen 2 miljard militaire steun VS

RAMSTEIN (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten stellen 2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) beschikbaar voor militaire financiering van Oekraïne en achttien andere landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken brengt donderdag een verrassingsbezoek aan Kiev om het over de steun te hebben.

Het gaat om leningen en subsidies waarmee de landen Amerikaanse wapens kunnen kopen. De bedoeling is dat de bondgenoten zich daarmee kunnen verdedigen tegen toekomstige Russische agressie. Het is nog niet duidelijk hoeveel van de 2 miljard dollar naar Oekraïne gaat en welke andere achttien landen aanspraak kunnen maken op het geld.

Dit pakket komt bovenop de 675 miljoen dollar (676 miljoen euro) aan wapensteun die het Amerikaanse ministerie van Defensie al eerder op de dag aan Oekraïne beloofde. Die hulp bestaat onder meer uit houwitsers, raketten en artilleriemunitie, maakte minister Lloyd Austin van Defensie donderdag bekend op luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.

Samenwerken bij training militairen

Austin is op Ramstein om samen met tientallen defensieministers te bespreken hoe Oekraïne ook op de lange termijn kan worden geholpen tegen de Russische invasie. Tijdens het overleg komt onder meer aan bod hoe landen kunnen samenwerken bij de training van Oekraïense militairen.

Washington heeft al meer dan 10 miljard dollar (ruim 10 miljard euro) aan militaire steun aan de regering van de Oekraïense president Volodimir Zelenski gegeven sinds Russische troepen op 24 februari het land binnenvielen. Ook andere landen, waaronder Nederland, hebben wapens en uitrusting gestuurd.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

17 minuten geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

6 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

9 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden