Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne eist dat elk vredesplan grenzen van 1991 respecteert

Oekraïne eist dat elk vredesplan grenzen van 1991 respecteert

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne eist dat elk vredesplan de Oekraïense grenzen van 1991 respecteert. De regering in Kiev is niet bereid grondgebied op te geven, benadrukte een topadviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Elk plan om de Russische oorlog in Oekraïne te beëindigen moet de terugtrekking van Russische troepen naar de grenzen van Oekraïne in 1991 inhouden, aldus Kiev nadat China een 12-puntenplan had gepresenteerd voor een staakt-het-vuren.

Elk zogenoemd vredesplan met alleen een bestand en "als resultaat een nieuwe afbakeningslijn en een voortdurende bezetting van Oekraïens grondgebied, gaat niet over vrede, maar over het bevriezen van de oorlog, over een Oekraïense nederlaag" en over de "volgende fases van de Russische genocide", twitterde de topadviseur. "De positie van Oekraïne is bekend: de terugtrekking van Russische troepen naar de grenzen van 1991."

In dat jaar werd het land onafhankelijk. Het grondgebied omvatte destijds het schiereiland de Krim, dat in 2014 door Moskou werd ingelijfd, en de vorig jaar door de Russen ingenomen gebieden.

Westerse bondgenoten van Kiev reageerden eveneens terughoudend op het Chinese plan, dat Beijing precies een jaar na de Russische invasie bekendmaakte.

Meer uit Buitenland

President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

7 minuten geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

12 minuten geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

1 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

2 uur geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA/JERUZALEM (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

3 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

4 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

4 uur geleden