Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne dringt Russische Zwarte Zee-vloot deels terug

Oekraïne dringt Russische Zwarte Zee-vloot deels terug

KIEV (ANP/AFP) - Het leger van Oekraïne claimt de Russische vloot in de Zwarte Zee te hebben teruggedrongen tot 100 kilometer van de kustlijn. Het ministerie van Defensie schrijft op Telegram dat de Russen het volledige noordwestelijke gedeelte van de zee niet meer in handen hebben. Geen van beide partijen zou het gebied, dat een "grijze zone" wordt genoemd, controleren. Moskou heeft nog niet gereageerd en de informatie is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Volgens het Oekraïense ministerie hebben de Russen hun raketsystemen in de regio Cherson en op de Krim ingeschakeld om de kust te verdedigen tegen Oekraïense aanvallen. Ook zouden ze versterkingen hebben gestuurd naar het strategisch gelegen Slangeneiland.

De Russische vloot blokkeert al weken Oekraïense schepen in de Zwarte Zee, ook voor het vervoer van burgers en voor de handel. Omdat Oekraïne een belangrijke exporteur van graan is, dreigt er wereldwijd een voedselcrisis. De blokkades zijn ondanks het oprukken van de Oekraïners niet opgeheven. Ook kunnen de Russische schepen nog steeds raketten richting land afvuren.

Eind mei zegde Denemarken toe om krachtige antischeepsraketten te leveren om de kust beter te verdedigen. Eerder verloren de Russen al schepen, zoals het vlaggenschip van de Zwarte Zee-vloot, de Moskva.

Meer uit Buitenland

Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

22 minuten geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

1 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

1 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

4 uur geleden
Duizenden protesteren in Spanje om mogelijke amnestie Catalanen

MADRID (ANP) - In Madrid zijn volgens Spaanse media duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke amnestie voor Catalaanse separatisten. Alberto Núñez Feijóo, de leider van de conservatieve PP die het protest heeft georganiseerd, zegt dat er zeker 40.000 mensen zijn komen opdagen.

7 uur geleden
Armenië lijkt afstand te nemen van Rusland

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian lijkt in een televisietoespraak afstand te nemen van bondgenoot Rusland. Hij zegt dat de huidige veiligheidsalliantie waar Armenië aan deelneemt "ineffectief en onvoldoende" is. Pasjinian denkt ook dat zijn land zich moet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat een arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin heeft uitgevaardigd.

7 uur geleden
Agent gedood bij schietpartij in dorp Kosovo

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - Bij een schietpartij in een dorp in het noorden van Kosovo is volgens premier Albin Kurti een agent doodgeschoten. Het dorp kwam volgens hem onder vuur te liggen van zwaarbewapende en gemaskerde aanvallers en er is ook een agent gewond geraakt. Kurti spreekt van een terroristische aanval. In de regio zijn veel spanningen tussen etnische Albanezen en etnische Serviërs.

7 uur geleden