Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne: dode baby door Russische raketten op kraamafdeling

Oekraïne: dode baby door Russische raketten op kraamafdeling

VILNIANSK (ANP/AFP/DPA) - In Zuid-Oekraïne is een baby overleden doordat de kraamafdeling van een ziekenhuis is geraakt bij een raketaanval. Volgens het ministerie van Defensie was de baby pas twee dagen oud. President Volodimir Zelenski wijst naar Rusland en spreekt schande van de aanval.

De kraamafdeling in Vilniansk, niet ver van de stad Zaporizja, werd geraakt in de nacht van dinsdag op woensdag. In het gebouw zouden ook de moeder van de baby en een dokter aanwezig zijn geweest. Zij konden worden gered. Op sociale media zijn beelden te zien van het kapotgeschoten gebouw en van reddingswerkers die de dokter onder het puin vandaan halen.

Zelenski zegt dat Rusland met "terreur en moord" een doorbraak probeert te forceren, maar zonder succes. "In plaats daarvan zal Rusland ter verantwoording worden gebracht voor al het kwaad dat het ons land heeft gebracht."De gouverneur van de regio schrijft dat zijn hart "overloopt van pijn". "Een kind dat pas net ter wereld is gekomen is vermoord."

VN

Volgens de Verenigde Naties zijn zeker meer dan vierhonderd kinderen gedood in de oorlog sinds de Russen Oekraïne binnenvielen in februari. Kiev en de VN zelf denken dat dit getal in werkelijkheid een stuk hoger ligt, omdat veel doden niet worden geregistreerd.

Rusland valt volgens mensenrechtenorganisaties geregeld ziekenhuizen en andere medische faciliteiten aan. Zo'n 450 ziekenhuizen en klinieken zouden zijn beschadigd of vernietigd, wat de gezondheidszorg bemoeilijkt.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

1 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

4 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

5 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

6 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

8 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

9 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

9 uur geleden