Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne breidt strijdkrachten fors uit

Oekraïne breidt strijdkrachten fors uit

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne gaat zijn strijdkrachten uitbreiden met 100.000 personeelsleden over drie jaar. Momenteel telt het land naar schatting 215.000 militairen in actieve dienst. President Volodimir Zelenski heeft de uitbreiding aangekondigd en gezegd dat het land militair en diplomatiek gezien nog nooit zoveel steun heeft gehad. Rusland heeft veel troepen langs de grens met Oekraïne samengetrokken en er zijn zorgen over een op handen zijnde aanval.

Zelenski waarschuwde opnieuw dat er geen paniek gezaaid mag worden over een dreigende Russische aanval. De economie van het land die met moeite overeind weet te blijven, zou daar schade van ondervinden. Afgelopen week maande Zelenski ook al tot kalmte.

Het is niet duidelijk wat voor rol de extra militairen krijgen. Jaarlijks zijn er honderdduizenden die de dienstplichtige leeftijd bereiken. Maar er is niet genoeg geld beschikbaar voor uitrusting en soldij voor een heel groot leger. Oekraïne geeft op papier veel geld aan defensie uit, maar de uitgaven zijn gemeten per militair veel minder dan in de meeste andere Europese landen.

Oekraïne had aan het begin van de gewapende conflicten in het oosten in 2014 nauwelijks een functionerend leger. Voor veel dienstplichtigen die daadwerkelijk voor hun militaire dienst opkwamen, ontbrak uitrusting. Het materieel was bovendien verouderd. Sinds 2014 heeft het land tot ergernis van Rusland veel steun bij de wederopbouw en training van de strijdkrachten gehad van westerse landen, vooral de VS.

Meer uit Buitenland

300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

9 minuten geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

51 minuten geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

1 uur geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

1 uur geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

1 uur geleden
Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

CAÏRO (ANP/RTR) - Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

1 uur geleden
Hamas reageert 'snel' op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas reageert "binnen een zeer korte periode" op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

3 uur geleden