Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oekraïne boos over onderzoek atoomwaakhond IAEA in bezet gebied

Oekraïne boos over onderzoek atoomwaakhond IAEA in bezet gebied

KIEV/WENEN (ANP/RTR) - De Oekraïense nucleaire autoriteiten willen niet dat de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), deskundigen op onderzoek stuurt naar de Oekraïense kerncentrale bij Zaporizja. Dat zou volgens de Oekraïense nucleaire energieproducent Energoatom de Russische bezetting van de centrale legitimeren.

IAEA-chef Rafael Grossi wil een team van experts naar de kerncentrale Zaporizja sturen. Hij zei maandag dat er mogelijk sprake is van een dreigende situatie rond de kerncentrale. Er zouden niet voldoende nieuwe onderdelen worden geleverd om het noodzakelijke onderhoud te plegen. Volgens Grossi heeft Oekraïne zelf om het onderzoek gevraagd, maar Energoatom weerspreekt dit boos.

"We hebben hier niet om gevraagd en de boodschap van de IAEA-chef is weer een poging om hoe dan ook bij die kerncentrale te komen en de bezetters te legitimeren en hun acties daar goed te keuren", zo luidt een verklaring van Energoatom.

De kerncentrale van Zaporizja, circa 50 kilometer ten zuidwesten van de stad, is de grootste van Europa. De Russen hebben snel de controle over de centrale weten te krijgen, mede omdat de Oekraïense militairen zich er terugtrokken.

Meer uit Buitenland

Paus daags na afmelding voor klimaattop: voel me nog niet goed

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus is daags na zijn afmelding voor de klimaattop COP28 in het openbaar verschenen, al zegt hij zich nog altijd niet goed te voelen. De kerkvorst hield zijn wekelijkse audiëntie in de Paus Paulus VI Aula in Vaticaanstad, maar liet zijn tekst uitspreken door iemand anders omdat zijn "stem niet prettig is".

12 minuten geleden
Media: België overweegt twintig jaar extra voor kernreactoren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo zet volgens Belgische media "de deur open naar twintig jaar langer kernenergie". De volgende regering moet volgens hem overwegen om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 twintig jaar langer open te houden dan voorzien. Hij vindt ook dat moet worden overwogen de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.

52 minuten geleden
Amerikaans militair vliegtuig in zee gestort bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Amerikaans militair vliegtuig is in zee gestort bij het Japanse eiland Yakushima. Het gaat volgens de Japanse kustwacht om een toestel van het type Osprey met acht mensen aan boord. Over het lot van de bemanningsleden is nog weinig bekend.

2 uur geleden
Gegijzelde Thai na gevangenschap terug naar Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Zeventien voormalige Thaise gijzelaars keren na hun wekenlange gevangenschap in de Gazastrook donderdag terug naar hun thuisland. Ze arriveren dan in Bangkok in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Parnpree Bahiddha-Nukara, die naar Israël is gevlogen om zijn landgenoten op te halen.

2 uur geleden
Amerikaanse vicepresident Harris woont COP28 bij, Biden niet

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal volgens regeringsbronnen de klimaattop COP28 in Dubai bijwonen.

3 uur geleden
Israël ontvangt nieuwe lijst met gijzelaars voor vrijlating

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël heeft opnieuw een lijst ontvangen voor vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, melden Israëlische media. Volgens The Times of Israel laat de Palestijnse organisatie Hamas de mensen op de lijst woensdag vrij. De krant baseert zich daarbij op het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

5 uur geleden
99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

7 uur geleden